Gå til innhold

Testflyvning av askekamera over Etna

Nicarnica Aviations askekamera AVOID under testflyvning over Etna
Foto: Fred Prata

Et forskerteam fra NILU har reist til Etna på sørkysten av Sicilia. Målet er å prøvefly med Fred Pratas askekamera over vulkanen Etna. Kameraet blir også testet over Stromboli i selskap av et stort britisk pressekorps denne uken.

Et forskerteam fra NILU har reist til Etna på sørkysten av Sicilia. Målet er å prøvefly med Fred Pratas askekamera over vulkanen Etna. Kameraet blir også testet over Stromboli i selskap av et stort britisk pressekorps denne uken.

Mens vintermørket senket seg over Norge, reiste Fred Prata og Adam Durant fra NILU til Sicilia. Med i bagasjen hadde de askedetektoren AVOID som er utviklet av Dr. Fred Prata og hans team ved NILU (AVOID= Airborne Volcanic Object Imaging Detector). Sammen med kollegaer fra den tyske høyskolen i Düsseldorf har Prata og Durant fløyet over vulkanen Etna med kameraet i flere runder.

– Vulkaner slipper ut store mengder gasser i atmosfæren, som for eksempel svoveldioksid, men også askepartikler, forklarer Durant. Aske inneholder silikatpartikler som kan komme inn i flymotoren hvor de kan smelte og forårsake stor skade. Vulkanaske kan også skade vindskjerm, instrumenter og ødelegge elektrisiteten i flyet. For å unngå skader og forbygge ulykker er det viktig for pilotene å vite på forhånd om askeskyen som slipper ut fra vulkanutbruddet krysser ruten deres.

AVOID er blitt utviklet for nettopp dette formålet, å varsle flyene når de nærmer seg en vulkanaskesky, slik at flyene kan unngå skyen. Siste uken ble askekameraet festet under vingen til et forskningsfly, og mens piloten førte maskinen flere ganger over krateret til Etna, målte kameraet svoveldioksid og askepartikler i forskjellige deler av det termiske infrarøde spekteret.

Resultatene vil bli brukt til å videreutvikle AVOID som snart skal tas i bruk av flyselskapet EasyJet. Resultatene fra testflyvningene vil også bli sammenholdt med bakkemålinger fra Etna som er utført av forskere fra NILU og det italienske Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia, i tillegg til en testflyvning over Stromboli. Denne siste testflyvningen vil være gjenstand for et massivt presseoppbud fra britisk media tirsdag 6. desember, invitert og fløyet til Stromboli av EasyJet.

AVOID markedsføres av Nicarnica aviation, som NILU er deleier i.

For mer informasjon, kontakt Anne Nyeggen, NILU 90776232, eller John J. Ackerman, direktør Nicarnica, jja@nicarnica.com

Sammen med kollegaer fra den tyske høyskolen i Düsseldorf har Prata og Durant fløyet over vulkanen Etna med kameraet i flere runder.
Artikler:

Teknisk ukeblad: http://www.tu.no/motor/article294784.ece