Mens skroget til det forliste skipet Costa Concordis venter på å bli hevet, håper forskerne fra EU-prosjektet HydroNet å kunne benytte sin nyutviklede robot-katamaran for å måle ulike kjemikalier i vannet.
HydroNet
HydroNet ble etablert for å utvikle nye metoder innenfor miljøovervåking i sjø og vann. Som partner i prosjektet har NILU utført ulike kost-nytte-evalueringer av den nye teknologien.
Automatisk analyse av vannkvalitet
Ved hjelp av HydroNets robot-katamaraner kan vannkvaliteten automatisk analyseres i sanntid. En rekke ulike skannere og sensorer assisterer robotene i å navigere i havet for å ta vannprøver. Analysen av miljøgifter som for eksempel krom, kadmium, kvikksølv eller olje gjennomføres umiddelbart om bord, og resultatene blir direkte overført til forskernes datamaskiner ved hjelp av trådløse nettverk.
– Ved bruk av denne roboten kan myndigheter få et umiddelbart bilde av situasjonen og dermed sette i verk nødvendige tiltak for å forbygge ytterligere lekkasjer av miljøgifter, forklarer Kyrre Sundseth, forsker på NILU.
Ifølge Sundseth kan HydroNet utføre vannprøvetaking og analyse automatisk. Dessuten gjør HydroNet- systemet det mulig å definere en mer presis, omfattende og tidseffektiv overvåkingsplan.
Automatisk overvåkning
Robotene kan utføre en forhåndsbestemt overvåkingsplan uten (eller med liten) menneskelige inngripen. De kan operere kontinuerlig på samme eller ulike steder på bestemt tid for å oppdage og forutsi risikosituasjoner, eller for å finne kilden til en miljøgift. – Kost-nytte-analyser gjennomført av NILU peker mot en netto samfunnsnytte. Dette taler igjen for en kommersiell produksjon av HydroNet, kan Sundseth melde.
Den nye overvåkningsmetoden blir nå testet ut. Framtidig anvendelse kan omfatte skipsforlis som Costa Concordia, for å teste om olje eller andre miljøgifter slippes ut i miljøet. Nye sensorteknologier utviklet i prosjektet skal dessuten kunne støtte nye bruksområder innenfor framtidig miljøovervåking.