EU-prosjektet CleanSea skal se på plastavfall i verdenshavene, spesielt de som er tilknyttet Europa. NILU vil være ansvarlig for å samle inn data fra Nord-Atlanteren, undersøke mageinnholdet i marine fugler, analysere prøver og identifisere plastinnhold. Seniorforsker Dorte Herzke fra NILU vil lede dette arbeidet.
Forsøpling av europeiske havområder er en allment anerkjent trussel mot Europas marine økosystemer. Spesielt den store mengden plast i avfallet kan gjøre stor skade. Plasten blir etter hvert knust i mindre og mindre biter, til såkalt mikroplast, og kan så lett bli tatt opp av organismer i havet. Plast brytes veldig langsomt ned, og når derfor å gjøre stor skade på organismene. Den kan også trekke til seg andre miljøgifter og/eller ødelegge hele økosystemer på kysten.
Forsøplingen representerer slik en stor samfunnsmessig utfordring for økonomi, samfunn og trivsel i befolkningen i hele Europa. Havforsøpling er identifisert som en faktor for å beskrive God Miljøstatus (Good Environmental Status – GES) i henhold til EUs rammedirektiv for marin strategi (Marine Strategy Framework Directive (MSFD)). Europa har som mål å oppnå God Miljøstatus innen 2020.
CLEANSEA er det første forskningsprosjektet i EUs 7. rammeprogram som har forsøpling av havene som tema. Prosjektet vil gi nyttig vitenskapelig grunnlag og verktøy for å utvikle handlingsplaner mot dette miljøproblemet.
CLEANSEA inkluderer partnere fra forskjellige fag som skal evaluere både de økonomiske, samfunnsmessige og miljørelaterte utfordringene.
