NILU har på oppdrag fra Miljødirektoratet gjort en kartlegging av miljøskadelige stoffer i dyrelivet rundt Svalbard. Kartleggingen har avdekket behov for langt sterkere regulering av slike stoffer.
Undersøkelsen påviste høye nivåer av klorerte parafiner i prøver av isbjørnblod, sel, krykkje, polarmåke, ærfugl og torsk rundt Svalbard. Siden Arktis er et område med liten menneskelig aktivitet og med få lokale kilder til utslipp av miljøgifter, viser funn av klorerte parafiner i dette området at de transporteres over store avstander uten å bli brutt ned.
Undersøkelsen viser også at stoffene oppkonsentreres i næringskjeden i Arktis, og dermed er et miljøproblem. Miljøgifter er tidligere påvist både i fisk, fugl, fugleegg og morsmelk, men det har ikke vært nok informasjon til å hevde at de akkumuleres i næringskjeden slik disse funnene viser.
Forbud og regulering av klorerte parafiner
Norge har forbud mot bruk av kortkjedete klorerte parafiner i produkter. Både kortkjedete og mellomkjedete klorerte parafiner står på Miljødirektoratets prioriteringsliste. Målet er å stanse utslipp og bruk av miljøgiftene på denne listen innen 2020. Miljødirektoratet arbeider også med å få til en strengere regulering av disse stoffene i EU. Undersøkelsen fra Svalbard har gitt tungtveiende argumenter i dette arbeidet. Resultatene er også viktige i arbeidet for å få på plass strengere regulering av kortkjedete klorerte parafiner i den globale Stockholmkonvensjonen.
Prøvene i undersøkelsen er samlet inn av Norsk Polarinstitutt, og rapporten er utarbeidet av NILU i samarbeid med Sweco. Undersøkelsen er finansiert av Statlig program for forurensningsovervåking, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Mer informasjon:
Dorte Herzke, seniorforsker hos NILU, telefon: 77 75 03 97
Bård Nordbø, senioringeniør i Miljødirektoratet, telefon: 22 57 37 35