Gå til innhold

Vellykket test av askekamera

Airbus 340 med AVOID-sensor
Foto: ©Master films / P. MASCLET

Vellykket test av AVOID – det infrarøde kameraet som vil gjøre det mulig for fly å unngå skadelige askeskyer.

30. oktober i år ble ett tonn vulkansk aske fraktet fra Island og sluppet ut over Biscayabukta fra fly. Flyet spredte asken i spiralmønster og laget en kunstig askesky for å teste AVOID – det såkalte askekameraet.

Oppfinneren

Fred Prata
«Oppfinneren» heter Fred Prata og har arbeidet flere år som seniorforsker ved NILU. Foto: Finn Bjørklid, NILU

«Oppfinneren» av kameraet heter Fred Prata og har arbeidet flere år som seniorforsker ved NILU. Idéen om askekameraet fikk han i hjemlandet Australia for 20 år siden, men etter at han kom til NILU har utviklingen gått raskt fremover. – I 2009 etablerte NILU sammen med Kjeller Innovasjon «spin-off-selskapet» Nicarnica Aviation. Prata er i dag ansatt som teknologidirektør i selskapet og har en bistilling som seniorforsker på NILU.

Testing av AVOID over Biscayabukta

30. oktober i år ble ett tonn vulkansk aske fraktet fra Island og sluppet ut over Biscayabukta fra fly. Flyet spredte asken i spiralmønster for å lage en kunstig askesky som etter kort tid ikke var mulig å observere. En Airbus påmontert AVOID infrarøde askekamera fløy rett mot askeskyen og oppdaget den på 60 kilometers hold, i god tid til å kunne svinge unna. At fly skal kunne styre unna i tide er hovedidéen med kameraet. Testen ga også en meget god angivelse av askekonsentrasjonen (100-1000 μg/m3).

Et mindre fly – Diamond DA42 – fløy gjennom askeskyen og foretok målinger for å sammenligne med sensordataene fra AVOID. Diamond DA42 har stempel- og ikke jetmotorer, og tåler i motsetning til de fleste andre flytyper å bli utsatt for vulkansk aske.

Fly sprer aske over Biscayabukta
30. oktober i år ble ett tonn vulkansk aske fraktet fra Island og sluppet ut over Biscayabukta fra fly. Flyet spredte asken i spiralmønster for å lage en kunstig askesky. Foto: © Airbus S.A.S. 2013 – photo by master films / P. MASCLET
Skisse som viser hvordan testingen ble foretatt
Skisse som viser hvordan testingen ble foretatt

Testen av AVOID (Airborne Volcanic Object Imaging Detector) var et samarbeid mellom Nicarnica Aviation, Airbus og easyJet.

Se video av testingen på Airbus sine nettsider: http://videos.airbus.com/video/083304f97c9s.html