Gå til innhold
Zeppelinstasjonen på Svalbard

Mennesker i Arktis

«Mennesker i Arktis» er tema for konferansen «Arctic Frontiers» i Tromsø 19.-24. januar. Det er et svært aktuelt tema for NILUs forskningsaktivitet. Temaet er spesielt aktuelt ved Framsenteret i Tromsø der NILU har et sterkt fagmiljø innen forskning på miljøgifter.

Kjente politikere og toppforskere innleder, og 1000 delegater fra 25 land, deriblant forskere fra NILU, deltar under den fem dager lange konferansen.

Konferansen samler forskning om Arktis under to hovedtemaer. Et av dem er «Helse, miljø og samfunn», med undertema «Helse og miljø i Arktis» som tar for seg sammenhengene mellom helse, miljø og klimaendringer i det arktiske miljøet.

Temaet for konferansen er svært aktuelt for NILUs forskningsaktivitet, spesielt ved Framsenteret i Tromsø der NILU har et sterkt fagmiljø innen forskning på miljøgifter og er leder av flaggskipet ”Miljøgifter- effekter på økosystem og helse” ved senteret. NILU-forskere har flere tiårs erfaring med leting etter nye farlige kjemiske stoffer i Arktis og hvordan de kan ha negative effekter på dyr og mennesker.

Miljøgifter i menneskekroppen

Forskere ved NILU mener at nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder antall giftstoffer og fremmede stoffer i kroppen. Seniorforsker Torkjel Sandanger og forsker Therese Haugdahl Nøst, ved NILU og institutt for samfunnsmedisin ved UiT, arbeider sammen med  med å kartlegge innholdet og konsekvensene av de stoffene vi omgir oss med. Forskerne har blant annet lett etter 70 forskjellige miljøgifter i blodprøver fra menn i Tromsø, og har funnet nesten alle.

– Mens det for 60 år siden kunne være seks-syv forskjellige skadelige stoffer i menneskekroppen, finner man nå mellom 200 og 400. Hver for seg behøver stoffene ikke være så farlige, men summen kan gi uante konsekvenser, uttalte Eldbjørg Heimstad ved NILU til avisen Nordlys nylig. Heimstad er forskningsdirektør for nordområdene ved NILU og leder for flaggskipet ”Miljøgifter – effekter på økosystem og helse”.

Miljøgiftene som finnes i menneskekroppen kommer fra stoffer vi omgir oss med til daglig, og fra industrien som stadig produserer nye stoffer som er potensielle miljøgifter.

ArcRisk

På konferansen vil NILU-forsker Kyrre Sundseth presentere en case-studie fra EU-prosjektet ArcRisk. Prosjektet ArcRisk (Arctic Health Risks: Impacts on health in the Arctic and Europe owing to climate-induced changes in contaminant cycling) tar for seg spredning og eksponering av miljøgifter i arktiske strøk og hva som kan skje med disse under forutsetningen om fremtidige klimaendringer. Sundseth arbeider ved avdeling for miljøeffekter og økonomi ved NILUs hovedkontor på Kjeller. Rapporten og presentasjonen er i samarbeid med Jozef Pacyna, Anna Banel og Elisabeth Pacyna fra NILU.

Lenke til konferansen Arctic Frontiers:
http://www.arcticfrontiers.com/downloads/arctic-frontiers-2014

Lenke til EU-prosjektet ArcRisk
http://www.arcrisk.eu/page/about-arcrisk/3

Lenker til artikler i Nordlys om NILUs forskning i nordområdene:
http://www.nordlys.no/nyheter/article7110980.ece
http://www.nordlys.no/nyheter/article7110943.ece