Gå til innhold
Foto: Bjarne Sivertsen, NILU

Luftforurensning gjør verdenshelsa dårligere

Verdens helseorganisasjon (WHO) har publisert nye tall som viser at på verdensbasis døde 7 millioner mennesker i 2012 som følge av innendørs og utendørs luftforurensing. NILUs luftkvalitetsforvaltning i urbane strøk verden over tar sikte på å redusere helsebelastningen for befolkningen.

Målet med NILUs arbeid er å kartlegge luftforurensning, vurdere mulige helseeffekter og søke løsninger for å redusere helsebelastningen for befolkningen. Foto: Bjarne Sivertsen, NILU

Verdens Helseorganisasjon (WHO) publiserte nylig nye resultater om overdødelighet knyttet til luftforurensning i verden. På verdensbasis kan 7 millioner dødsfall knyttes til felles effekter av innendørs og utendørs luftforurensning i 2012. Luftkvalitet og helsevurdering er en del av luftkvalitetsforvaltningen NILU utfører i urbane områder rundt om i verden.

Utfordringer og løsninger

WHOs oppsiktsvekkende tall, basert på globale opplysninger om helse og luftkvalitet, viser at det er behov for økt fokus på helserelatert og luftkvalitetsforvalting og forebyggende evalueringer i fremtiden.

NILU har bidratt med forskning på luftkvalitet i mange av de hardest rammede byene i verden. En erfaring fra dette arbeidet er at det er et stort behov for å bygge opp institusjoner og lære opp lokale eksperter for å bevisstgjøre befolkningen og identifisere lokale løsninger.

Dermed kan løsningen på de globale problemene WHO påpeker være å finne lokalt, og med fokus på innsats i de største og mest forurensede byene. Her kan NILU bidra med nødvendig kunnskap for å løse disse problemene – forutsatt at selskaper som NORAD og Verdensbanken bidrar økonomisk.

NILUs rolle i den internasjonale luftforurensningsproblematikken

NILU har bidratt til luftkvalitetsforvaltning og institusjonsbygging i mange av verdens hardest rammede storbyer. Målet med NILUs arbeid har vært å kartlegge luftforurensningen, vurdere mulige helseeffekter og søke løsninger for å redusere helsebelastningen for befolkningen. I fremtiden vil NILU fortsette dette arbeidet, med økt fokus på helseeffektene.

Dødelighet relatert til luftforurensning skriver seg oftest fra eksponering for små partikler på 10 mikron eller mindre i diameter (PM10) – det vi ofte kaller svevestøv. Svevestøvet forårsaker kreft, kardiovaskulære og respiratoriske sykdommer, og selv i meget lave konsentrasjoner har disse små partiklene stor påvirkning på menneskers helse. Faktisk har forskerne ikke kunnet finne noen konsentrasjon som er lav nok til at svevestøv ikke utgjør noen helsefare. Derfor er WHOs veiledende grense fra 2005 satt til så lavt som overhodet mulig.

For å redusere den luftforurensningen mennesker utsettes for i urbane strøk, må det satses tungt på mer miljøvennlige transportløsninger, energieffektive boliger, renere kraftproduksjon og industri, samt bedre kommunal avfallshåndtering. I tillegg må utslipp fra kull- og biomasseforbrenning fra husholdningene reduseres. Men den positive virkningen av disse tiltakene vil det ta tid før blir merkbar…

Verdens mest forurensede byer

I 2010 publiserte Gurjar m.fl. en liste over hvilke storbyer som har den høyeste overdødelighetsraten (dvs. total dødelighet) knyttet til luftforurensning per år. På topp lå byene Dhaka (14 700 per år), Kairo (14 100 per år), Beijing (11 500 per år) og Delhi (10 500 per år).

Følgelig er disse byene kjennetegnet ved en forhøyet helserisiko på grunn av luftforurensning i forhold til andre storbyer. NILU har jobbet i alle disse byene, i tillegg til en rekke andre storbyer i utviklingsland, der nivåene av partikler klart oversteg det helsemessig forsvarlige.

Årlige gjennomsnittskonsentrasjoner av PM10 i utvalgte byer rundt om i verden. Blå piler viser byer hvor NILU har utviklet styringsprogrammer for luftkvalitet.
Årlige gjennomsnittskonsentrasjoner av PM10 i utvalgte byer rundt om i verden. Blå piler viser byer hvor NILU har utviklet styringsprogrammer for luftkvalitet.

Luftforurensning i Dhaka

NILU har nylig avsluttet en tre-årig studie i Dhaka finansiert av NORAD og Verdensbanken. Hovedmålet var kompetansebygging og opplæring slik at lokale institusjoner selv kunne gjennomføre luftkvalitets- og helsevurderinger.

I Dhaka er svevestøv (PM10) den potensielt viktigste forurensningen når det gjelder sykelighet og dødsfall. Høye svevestøvkonsentrasjoner kan knyttes til spedbarnsdødelighet, sykehusinnleggelse i forbindelse med hjerte- og luftveissykdommer, samt økt dødelighet som følge av luftveis-, hjerte- og karsykdommer. Langtidseksponering vil også kunne føre til økt dødelighet som følge av lungekreft og kronisk lungebetennelse, i tillegg til luftveisplager som bronkitt hos både barn og voksne.

NILU har nylig studert de kort- og langsiktige helseeffektene av luftforurensning i Dhaka for året 2010. Dødelighet på grunn av luftveis-, hjerte- og karsykdommer samt lungekreft utgjorde til sammen ca 6700 dødsfall blant befolkningen over 30 år.

Svevestøvet i Dhaka stammer fra en rekke menneskeskapte kilder, for eksempel mursteinsbrennerier og brenning av biomasse, kraftverk, industriprosesser, kjøretøyer og transport over grensen. En hovedkilde for partiklene i Dhaka er de tusen mursteinsbrenneriene som står rundt omkring i byen. Hvis denne ene kilden fortsetter å operere som nå frem til år 2030, vil antall dødsfall relatert til svevestøv øke til over 8300 personer.

Og selv om mursteinsbrenneriene utstyres med ny og mer miljøvennlig teknologi, vil det fortsatt dø mer enn 8000 mennesker hvert år som en direkte følge av luftforurensning. Dhaka er med andre ord nødt til å gjennomføre en rekke strenge tiltak for å få ned overdødeligheten som følger av den alvorlige luftforurensningen i byen.

Relaterte publikasjoner:

Sundseth, K., Randall, S., Sivertsen, B., Rahman, S. (2013) Bangladesh Air Pollution Management (BAPMAN). Deliverable D4.1: Training program for health impact assessment and documentation of its implementation and results. (33/2013)

Sivertsen, B., Bartonova, A. (2012) Air quality management planning (AQMP). Chem. Ind. Chem. Eng. Quart., 18, 667-674. doi:10.2298/CICEQ120110111S

Bartonova, A., Sharma, M. (2005) Indoor and ambient air exposure of PAHs and fine particulate to women and children: health impacts in terms of morbidity, February 2002 – June 2005. Kjeller, NILU (NILU OR, 34/2005). Publication in pdf