I 2013 nådde mengden drivhusgasser i atmosfæren et nytt rekordnivå, som følge av det økte karbondioksidnivået.
Det melder Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i sin årlige «Greenhouse Gas Bulletin». Dette understreker behovet for felles internasjonal aksjon mot akselererende og svært krevende klimaendringer.
Greenhouse Gas Bulletin 2014, som kom ut 9. september, presenterer globale middelverdier av de viktigste drivhusgassene basert på bidrag fra en rekke målenettverk.
Rekordøkning i CO2 fra 2012 til 2013
Observasjonene WMOs Global Atmosphere Watch (GAW) benytter viste at CO2-nivået økte mer mellom 2012 og 2013 enn i noe annet år siden 1984. Dette er faktisk mer enn det som er forventet, basert på den siste økningen i utslipp fra fossilt brensel, og det foreligger indikasjoner på at dette skyldes redusert CO2-opptak i jordens biosfære.
I bulletinen rapporterer WMO atmosfæriske konsentrasjoner – og ikke utslipp – av klimagasser. Med «utslipp» menes det som slippes ut i atmosfæren (målt i f.eks tonn), mens konsentrasjoner handler om nivået som faktisk måles i atmosfæren til enhver tid.
Om lag en fjerdedel av de totale utslippene blir tatt opp i havet, mens en annen fjerdedel tas opp av biosfæren, og på denne måten reduseres mengden av CO2 i atmosfæren.
Seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved NILU er bekymret for utviklingen og den store økningen fra 2012-2013.
– Det er helt sentralt å bremse utslippene nå, å forsøke å få veksten til å flate ut. Samtidig viser de siste målingene at det også er særlig viktig å øke forståelsen av opptak i terrestriske systemer og hav, sier hun.

Metannivået på vei opp
I tillegg til karbondioksid bidrar også metan til rekordnivået av drivhusgasser verden ser i dag. Metan (CH4) er den nest viktigste drivhusgassen i atmosfæren, 40% kommer fra naturlige kilder som våtmark og termitter mens 60% skriver seg fra menneskelig aktivitet som kvegdrift, rismarker, nedbrytning av avfall og forbrenning av biomasse.
WMO melder at også metan satte ny rekord i 2013 med 1824 ppb (deler per milliard), en økning på 6 ppb fra året før. Forskerne antar dette skyldes en kombinasjon av økning i antropogene kilder, og endring i våtmarker i tropene. Siden 2007 har metannivået i atmosfæren vært økende, etter en periode med stabile konsentrasjoner.
Store mengder CH4 ligger lagret i arktisk permafrost og på havbunnen. Myhre forteller at det er stort fokus i norsk og internasjonal forskning på å forstå denne utviklingen, og også på mulige endrede metanutslipp fra kilder i havet og på land i de arktiske områdene.