Om den positive utviklingen fortsetter vil ozonlaget være tilbake på 1980-nivå rundt år 2050, ifølge rapporten utgitt av FNs miljøprogram (UNEP) og FNs World Meteorological Organization (WMO) 10. september i år.
Ozonlaget beskytter jordkloden fra skadelig UV-stråling, og at vi nå ser en positiv utvikling er ifølge forskerne bak FN-rapporten et resultat av den kollektive innsatsen det internasjonale samfunnet forpliktet seg til gjennom Montréalprotokollen fra 1987. Forbruket av KFK, haloner og andre ozonreduserende stoffer har sunket dramatisk siden den gang, i Norge med mer enn 99% fra 1986-2004.

Også bra for klimaet
I FNs vurdering påpekes det at utfasingen av disse ozonnedbrytende stoffene har hatt en positiv virkning på det globale klimaet, fordi mange av stoffene omfattet av Montréalprotokollen også er potente klimagasser. Forskerne varsler om at den raske økningen av enkelte erstatningsstoffer, som også har vist seg å være kraftige klimagasser, kan undergrave disse gevinstene.
De ozonnedbrytende halonene og KFK-gassene, samt erstatningsstoffene HKFK og HFK, brukes bl.a. i isolasjonsmaterialer, i kjøleindustrien, ved renseanlegg og til brannslukning. Det foregår en stadig utvikling og forskning for å finne fram til erstatningsstoffer som både er gunstige for ozonlaget og for klimaet, men dette er et omfattende arbeid.
Synker som forventet
De målingene av ozonnedbrytende stoffer som er presentert i FN-rapporten er gjort ved hjelp av bakkebasert måleutstyr, i tillegg til målinger fra fly, ballonger og satellitter.
– NILU er ansvarlig for målinger av en rekke haloner, KFK-, HKFK- og HFK-gasser på Zeppelin-observatoriet på Svalbard. Målingene fra Svalbard er i godt samsvar med resultatene som presenteres i FN-rapporten, forteller seniorforsker Tove Svendby ved NILUs avdeling for atmosfære og klima (ATMOS).
Svendby forteller videre at målingene i hovedsak viser at nivåene av de fleste ozonnedbrytende gassene synker som forventet, foruten hydroklorofluorkarboner (HKFK) og halon-1301 som fremdeles øker.