Gå til innhold
Smelteverket i Nikel
Foto: Benjamin Flatlandsmo Berglen

Norsk-russisk rapport om miljøsituasjonen i grenseområdene

NILU – Norsk institutt for luftforskning har hatt måleprogrammer i grenseområdene mot Russland siden 1974 på oppdrag for norske myndigheter (Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet). Tilsvarende på russisk side har den den statlige institusjonen HydroMet i Murmansk ansvar for å måle luftkvaliteten i russiske byer. Nå er det publisert en felles rapport som for første gang sammenstiller måleresultater, grenseverdier og metoder og som gir en god oppsummering av miljøsituasjonen i grenseområdene.

Bakgrunnen for måleprogrammene er utslippene av svoveldioksid (SO2) og tungmetaller fra briketteringsanlegget i Zapoljarnij og smelteverket i Nikel rett ved grensen til Norge. Til sammen slipper disse to verkene ut 115 000 tonn SO2 i året, mer enn fem ganger Norges samlede utslipp. Utslippene påvirker luftkvaliteten og miljøet i grenseområdene.

Måleresultater på norsk, russisk og engelsk

NILU har i dag målestasjoner på Svanvik i Pasvikdalen og i Karpdalen ved Jarfjordfjellet. Begge måler SO2 kontinuerlig med monitor, meteorologi, samt tungmetaller i luft og nedbør. I tillegg er det en nedbørstasjon i Karpbukt og passive prøvetakere av SO2 på Viksjøfjell. Måleresultatene publiseres i årlige rapporter (på norsk, med sammendrag på russisk og engelsk, NILU oppdragsrapport OR 33/2014).

HydroMet har målestasjoner i Zapoljarnij og Nikel som også måler SO2 kontinuerlig med monitor i tillegg til prøvetaking og analyse av tungmetaller. Resultatene har tidligere vært publisert i russiske rapporter som viser miljøtilstanden i Murmansk fylke, men disse rapportene er vanskelig tilgjengelige for utenforstående og personer som ikke behersker russisk.

Måleresultater av bl.a. SO2 legges også ut på internett i ettertid (http://www.kolgimet.ru), dog på russisk, men stasjon 91086 Заполярный er Zapoljarnij, stasjon 91085 Никель er Nikel, диоксида серы er SO2).

Kart over grenseområdene mellom Norge og Russland
Målestasjoner for luftkvalitet, nedbørkvalitet og meteorologiske forhold i grenseområdene mellom Norge og Russland.

Viktig å offentliggjøre resultatene

Tore Flatlandsmo Berglen
Seniorforsker Tore Flatlandsmo Berglen, NILU Foto: Ingar Næss

– Selv om alle resultatene som presenteres i rapporten har vært publisert tidligere er det en meget nyttig sammenstilling, sier prosjektleder Tore Flatlandsmo Berglen ved NILU.

– Rapporten gjør også russiske måleresultater tilgjengelig for allmenheten. Det er positivt at måleresultater offentliggjøres, sterke krefter i Russland ivrer for å begrense denne typen informasjon, fortsetter Berglen.

Oppdager forskjeller

Arbeidet med rapporten avdekket forskjeller i prøvetakingsmetoder og grenseverdier som ikke var kjent på forhånd. Når det gjelder SO2 er målemetoden i de to landene sammenlignbar og av høy vitenskapelig kvalitet, fordi begge bruker monitorer som måler SO2 kontinuerlig. For tungmetaller er metoden noe forskjellig siden Norge måler andelen tungmetaller i PM10, dvs partikler med diameter mindre enn 10 mikrometer (milliontedels meter), mens russerne måler andelen tungmetaller i total støvmengde (ingen begrensning på partiklenes størrelse).

Også grenseverdiene er forskjellige, spesielt for tungmetaller. I Norge gjelder målsettingsverdi, «target value», som for nikkel er 20 ng/m3 (milliardtedels gram) som årsmiddel. I Russland er grensen for nikkel 1000 ng/m3 som maksimal tillatt konsentrasjon, altså 50 ganger høyere enn i Norge og EU.

Oppmuntrende samarbeid

Rapporten viser både overskridelse av de russiske grenseverdiene for SO2 i Russland og overskridelse av de norske grenseverdiene i Norge (2011-2012). For tungmetaller er det ikke overskridelse av gjeldende grenseverdier verken i Norge eller Russland. Men for tungmetaller kompliseres bildet siden både målemetode og grenseverdiene er ulike i de to land. Tolkningen og vurderingen av resultatene av tungmetaller blir tilsvarende forskjellig.

– Det er oppmuntrende at det faglige samarbeidet på tvers av grensen i nord fortsetter, avslutter Berglen.