Oslo, 26. juni 2015: Forskningsrådet støtter etableringen av forskningsinfrastrukturen ICOS-Norge med 90 millioner kroner. Forskningsrådet skal dele ut nærmere 1,3 milliarder kroner til forskningsanlegg, laboratorier, utstyr og databaser de kommende årene. 29 prosjekter har sluppet gjennom nåløyet, og ett av dem er altså ICOS-Norge, det norske bidraget til forskningsinfrastrukturen ICOS (Integrated Carbon Observation System), der NILU er en av hovedpartnerne.
Unike målinger
– Som en av hovedpartnerne i ICOS, betyr denne tildelingen mye for NILU, forteller seniorforsker Cathrine Lund Myhre i NILUs avdeling for atmosfære og klima.
– Slik infrastrukturen er planlagt, skal ICOS-Norge bidra med langsiktige observasjoner av klimagasser, forståelse av utslipp og deres regionale dynamikk. Vi snakker om målinger av særlig karbondioksid, metan og lystgass i Norge, inkludert norske territorier, den nordlige delen av Nord-Atlanteren og farvannene rundt Svalbard. Målingene skal benyttes i et modellsystem som beregner utslippene, basert på observasjonene. Dette vil sette oss i stand til å evaluere effekten av ulike klimatiltak på en langt bedre måte.
Nasjonalt samarbeid
ICOS-Norge ledes av Uni Research AS, med NILU, CICERO, NIVA, NERSC, Skog og landskap, HI, Bioforsk, Universitetet i Bergen og NPI som partnere.
NILUs rolle i samarbeidet er å lede alt arbeid med atmosfæredata. I tillegg har instituttet ansvar for den integrerende aktiviteten som kobler alle deler av infrastrukturen sammen, og sørger for best mulig informasjon om den norske karbonbalansen på regional skala – på tvers av land, hav og atmosfære.
Finansierer målinger til havs
I tillegg til finansieringen av ICOS-Norge, yter NFR i samarbeid med Storbritannia midler til ICOS Ocean Thematic Centre (OTC). Dette er et ledd i arbeidet med å støtte opp under norske forskeres ledende internasjonale rolle innen utvikling og organisering av karbonmålinger til havs.
