En ny rapport fra Det europeiske miljøbyrået (EEA) anslår at luftforurensning er årsaken til mer enn 430 000 for tidlige dødsfall i Europa.
Til tross for kontinuerlige forbedringer de siste tiårene, påvirker luftforurensning fortsatt den generelle helsen til europeere, og reduserer både livskvalitet og levealder.
Cristina Guerreiro fra NILU er hovedforfatter av den nye EEA-rapporten: Air quality in Europe — 2015 report. Den gir et øyeblikksbilde av luftkvaliteten i Europa, basert på data fra offisielle målestasjoner over hele området.
WHO-referanseverdier kan redde 144 000

Målingene viser at i 2013 ble hele 87% av den urbane befolkningen i EU utsatt for PM2.5-konsentrasjoner over referanseverdiene som Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt for å beskytte menneskers helse.
– WHOs krav er strengere enn EU-kravene. Så ifølge «EU-reglene» var det bare 9% som ble utsatt for mer PM2,5 (fint svevestøv) enn tillatt, sier Guerreiro.
– Hvis EU-landene hadde klart å nå grensene som WHO har satt, ville de gjennomsnittlige PM2.5-konsentrasjonene falle med om lag en tredjedel. Ifølge våre beregninger ville det bety 144 000 færre tidlige dødsfall i året sammenlignet med dagens situasjon. Det er noe å tenke på, fortsetter hun.
For norske forhold har forskerne estimert at PM2,5 og NO2 var årsaken til henholdsvis 1 700 og 200 tilfeller av for tidlig død i Norge i 2012.
Høye NO2-nivåer langs veiene
I 2013 ble 9% av den urbane befolkningen i EU-28 utsatt for NO2-konsentrasjoner over WHOs og EUs felles standard.
Nitrogendioksid (NO2) påvirker åndedrettssystemet direkte, men bidrar også til dannelsen av PM og ozon (O3).
– 93% av alle disse overskridelsene skjer nær veier, sier Cristina. – Det betyr at vi fremdeles har mye å gjøre når det gjelder biltrafikk.
Et positivt tegn er at svoveldioksidutslippene (SO2) er betydelig redusert over de siste tiårene. I 2013 var det bare noen få overskridelser av EUs grenseverdier. Forskerne mener dette kan være et resultat av at EU nå krever bruk av «scrubbing technology» og lavere svovelinnhold i drivstoff.
Vedfyring forurenser byene
Samtidig slår forskerne fast at konsentrasjonene og utslippene av benzo(a)pyren (BaP) er bekymringsfulle. BaP er et kreftfremkallende organisk stoff, som dannes ved ufullstendig forbrenning – f.eks. fra vedfyring. I 2013 ble nesten 91% av den urbane befolkningen i Europa utsatt for konsentrasjoner som lå over et akseptabelt referansenivå (der én av 100 000 innbyggere får lungekreft). BaP-utslipp til luft økte med mer enn en femtedel mellom 2003 og 2012.
– Årsaken er i stor grad økt bruk av vedovner og forbrenning av biomasse og kull i byene, forklarer Guerreiro. – Eksponering for BaP er særlig utbredt i Sentral- og Øst-Europa.