Gå til innhold

Tynt ozonlag gir sterkere påskesol

Person med solbriller i strålende sol på fjellet
Foto: Ingunn Trones

Tidlig påske betyr mindre intense solstråler. Likevel gjør tynnere ozonlag at påskesola kan bli opptil 20 prosent sterkere enn normalt for årstiden. Skal du til fjells bør du derfor beskytte både huden og øynene.

Til tross for at årets påske er tidlig, er oppfordringen likevel å ta hensyn til at sola kan være sterk på fjellet og i sydligere land. Ifølge NILU har ozonlaget over Norge vært 10 til 20 prosent tynnere enn normalt så langt i vinter, noe som betyr at UV-strålingen har økt tilsvarende.

– Skal du til fjells eller ferdes i åpent terreng, bør du også vite at refleksjon fra snø kan øke UV-nivået med opptil 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent og snøblind, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Rekordmange får føflekkreft

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, og er den kreftformen som har økt mest de siste årene.

– Dette er en kreftform som vi vet hvordan vi kan forebygge. Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene og å være raus med solkremen, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Hun peker på at påsken er en tid hvor vi gjerne er ute i sola over lengre tid.

– Det er naturlig at vi er sultne på sol etter en lang vinter, men det fører til at mange får litt for mye sol på en gang når den endelig dukker opp. I motsetning til folk i sydligere land, får vi nordmenn det meste av soleksponeringen vår i løpet av noen få måneder.  Mye intens sol på kort tid er noe av grunnen til at vi ligger på topp i verden når det gjelder føflekkreft.

Her er tipsene du bør følge:

  • Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne.
  • Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.
  • Bruk solbriller for å beskytte øynene, husk også briller til barna.
  • Ta noen pauser fra sola, hvis du er i Syden.

Intens sol i Syden

I følge TNS Gallup skal halvparten av nordmenn på påskeferie. 4 av 5 skal være i Norge, mens 1 av 5 drar utenlands.

– Solstrålene er sterkere jo nærmere ekvator vi er. I Spania kan 15-20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Huden er uforberedt på sol, vær derfor ekstra påpasselig med solbeskyttelse, sier Lill Tove Nilsen. Hun råder folk til å sjekke hvor sterk UV det er dit de skal, enten det er til fjells eller utenlands.

UV-indeks

UV-indeks sier noe om hvor intense solstrålene er. Er UV-indeks 3 eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Hvis du oppholder deg lenge ute kan det også være nødvendig å beskytte deg allerede når UV-indeks er 2. Er den lavere enn 2, kan du trygt være ute uten solbeskyttelse.

I fjellet i Sør-Norge forventes en UV-indeks på 3 i påsken i år, og får vi dager med lite ozon kan vi oppleve en UV-indeks på 4, eller like intens solstråling som på Sørlandet i starten av mai.

Sted  UV-indeks
Sør-Norge, uten snø 2-3
Sør-Norge, med snø 3-4
Nord-Norge, uten snø 1
Nord-Norge, med snø 1-2
Alpene 5-7
Spania 5-6
Thailand 13-14

Tabellen viser hvilken UV-indeks vi kan forvente å få ved sol på ulike steder i årets påskeuke. 

Her kan du sjekke UV:

Pressekontakter for kommentarer:

  • NILU – Norsk Institutt for Luftforskning, seniorforsker Georg H. Hansen, ghh@nilu.no, tlf. 77 75 03 80 / 46 43 29 45 eller kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no, tlf. 41 61 21 81 (om ozonlaget og UV-stråling)
  • Statens stråleverns pressetelefon, 67 16 26 60
  • Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877, kreftforeningen.no
  • Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00 (for værvarsel)

Les også:

Liten fare for ozonhull i påsken

Logoene til samarbeidspartnerne NILU, Kreftforeningen, Statens strålevern og Meteorologisk institutt