Gå til innhold
Blåbær, molter og sopp
Foto: Eldbjørg Heimstad, NILU

Miljøovervåkning i grenseområdene

Miljøovervåkningen i grenseområdene har avdekket forhøyede nivåer av tungmetaller i fisk, bær og sopp på norsk side av grensen. Lokalbefolkningen i området er bekymret, og ønsker seg både mer informasjon og mer oppmerksomhet rundt forurensningssituasjonen.

Miljøovervåkningen i grenseområdene har avdekket forhøyede nivåer av tungmetaller i fisk, bær og sopp på norsk side av grensen. Lokalbefolkningen i området er bekymret, og ønsker seg både mer informasjon og mer oppmerksomhet rundt forurensningssituasjonen.

Tirsdag 31. mai inviterte fylkesmannen i Finnmark til Pasvikseminaret, der blant andre NILU, Akvaplan-niva, UiT, og NORUT presenterte hovedfunnene fra EU-prosjektene «Klimaendringer og forurensning i Pasvikelvas nedbørsfelt» og «Mat og helsesikkerhet i grenseområdene».

Konkrete funn i området

Steinsopp– Det er tredje gang det arrangeres denne type Pasvikseminar, der forskerne deler informasjon fra forsknings- og overvåkings­prosjekter i grenseområdet direkte til lokalpolitikere, forvaltning, frivillige organisasjoner med flere. Resultater fra flere prosjekter viser et ganske klart forurensningssignal fra Nikel smelteverk.  Målinger fra flere stasjoner viser at nikkel og andre metaller i luft, vann, mose, bær og sopp har høyeste konsentrasjoner nær Nikel smelteverk og i nord-østlig

retning på norsk side av grensen. Publikum uttrykte at de syns det var nyttig å få høre om de konkrete resultatene fra studiene, og ville gjerne vite mer fra forvaltning og forskere om mattryggheten i området, forteller forskningsdirektør Eldbjørg Heimstad fra NILUs avdeling for miljøkjemi i Framsenteret i Tromsø.

Grenseområdene mellom Norge, Finland og Russland har unike naturkvaliteter og naturressurser, men er også sterkt påvirket av store industriutslipp og omfattende kraftutbygging i Pasvikelva. Alt dette gjør det nødvendig å etablere et eget overvåkningsprogram for området, for å følge med på miljøtilstanden og dermed også avdekke påvirkninger fra aktiviteter i området, bl.a. nikkelsmelteverket i Nikel på russisk side av grensen.

Tungmetaller og varmere vann

Blant hovedfunnene i prosjektet «Klimaendringer og forurensning i Pasvikelvas nedbørsfelt» er at Pasvikelva er sterkt påvirket av forurensning fra Nikel by og smelteverkene der. I tillegg er miljøtilstanden i små innsjøer på norsk side påvirket av utslipp fra metallindustrien, med forhøyede nivåer av tungmetallene nikkel, kobber og kvikksølv i sedimenter og fisk. Fisk i enkelte russiske innsjøer viser også tegn til misdannelser og forkortet levetid som følge av eksponering for

tungmetaller. I tillegg har vanntemperaturen i Pasvikelva økt med ca. 2 grader på 40 år, noe som også påvirker fiskesamfunnene. Undersøkelser i både Norge, Russland og Finland viser at ørreten forsvinner mens abboren vinner frem.

Antagelig ikke helseskadelig

I prosjektet «Mat og helsesikkerhet i grenseområdene» har forskerne blant annet funnet ut at nivåene av miljøgifter, inkludert radioaktivitet, generelt er lave i lokalt innhøstet mat. Unntakene er gjedde og abbor fra vann nordøst og sørvest for Nikel, der nivåer av kvikksølv er påvist over grenseverdiene. De har også funnet førhøyede dioksinnivåer i reinkjøtt i Pasvikområdet, og tungmetallene nikkel, kobolt, arsen og til dels kobber i sopp og bær nær Nikel og i nordøstlig retning fra Nikel. Det er lite sannsynlig at de målte mengdene er helseskadelige, men det bør foretas en samlet vurdering av den totale miljøgiftbelastningen lokalbefolkningen utsettes for.

Ønsker mer informasjon

De som bor i området etterlyser også mer informasjon om den lokale forurensningssituasjonen.

Fylkesmannen i Finnmark, Bente Christiansen, inviterte til Pasvikseminaret blant annet for å følge opp dette ønsket.

– I år fikk vi presentert spennende resultater fra helse- og matsikkerhetsprosjektet. Det ga svar på noen av de spørsmål folk i kommunen er aller mest opptatt av. Vi ønsker å fortsette å måle hva som kommer ut fra pipene ved nikkelverket, men det som opptar folk er «hva betyr dette for naturen, og hva betyr det for vår helse».

Christiansen understreket også at hun er svært tilfreds med at de har fått til et godt tverrfaglig samarbeid som gir svar på spørsmålene folk i grenseområdet og forvaltningen er opptatt av. Pasvikseminaret er en gyllen anledning for kommunens politikere og befolkningen for øvrig til å stille spørsmål og komme med forslag til områder det må forskes mer på.

Les mer:

Klimaendringer og forurensning i Pasvikelvas nedbørsfelt: www.pasvikmonitoring.org

Mat og helsesikkerhet i grenseområdene, http://kolarctic.nilu.no/

Faktaark Pasvik