Gå til innhold

Godt nytt for påsketuren: NILU-forskerne varsler normal UV-stråling

Skigåere på påskefjellet, Hemsedal
Foto: Anne Karine Halse, NILU

Det nærmer seg påske, og på grunn av koronarestriksjonene vil mange være mer sammen med familie og venner utendørs i år. Ozonlagsekspertene på NILU har tatt en titt på UV-varselet, og har bare godt å melde.

– Ja, i år ser det ut til å være liten UV-strålingsfare forbundet med å dra på fjellet for å få med seg noen vårskiturer, sier seniorforsker Georg H. Hansen ved NILUs avdeling for atmosfære og klima. – Likevel, det betyr ikke at man bør droppe solkremen helt hvis været blir fint. Refleksjoner fra snøen kan øke solstrålingen med opp mot 50 prosent, så det er viktig å smøre seg.

Ikke noe ozonhull over Norge i år

I fjor oppsto det et sjeldent og rekordstort ozonhull over Norge og Arktis, med tilsvarende høye UV-nivåer. I år ser det altså ut til at vi får en ganske normal ozonlagssituasjon.

Hansen forklarer dette med at polarvirvelen, som er opphavet til lave temperaturer og dannelse av de ozonnedbrytende perlemorskyene i stratosfæren, ble kraftig svekket av en såkalt midtvinter-stratosfæreoppvarming rundt nyttår. Polarvirvelen fikk ikke hentet seg inn igjen fra denne svekkelsen.

Så i år var det få perlemorskyer å se – og tilsvarende få kjemiske prosesser på gang i ozonlaget.

UV-verdiene er normale for årstiden

– Polarvirvelen eksisterer fortsatt, og ser ut til å holde seg i gang til påske. Men det vil ikke være mye ozonnedbryting inne i den, forteller Hansen.

– Målingene av ozonlagstykkelsen som vi har per i dag bekrefter dette: Verdiene er tilnærmet på langtidsnormalen. Siden påsken i tillegg er ganske tidlig i år, vil UV-nivåene på fjellet og ellers i Norge være lite problematiske.

Så da gjenstår det bare å ønske god påske og god tur – husk solkrem, appelsin og håndsprit, hvor enn du er!

Sjekk UV-strålingen der du er, og les mer om UV og ozonlaget: https://uv.nilu.no/

Perlemorskyer tar knekken på ozonlaget

Perlemorskyer er en form av såkalte PSC-er (Polar Stratospheric Clouds, polarstratosfæriske skyer). Disse vakre skyene befinner seg i høydeområdet 15-30 km over bakken, i stratosfæren, omtrent dobbelt så høyt opp som vanlige troposfæriske isskyer. Perlemorskyer forekommer som regel om vinteren i både Arktis og Antarktis.

Ettersom perlemorskyene befinner seg så høyt på himmelen, kan sola skinne på dem fra under horisonten ved soloppgang og/eller solnedgang. Solstrålene blir brutt i iskrystallene på samme måte som som lysstråler brytes i et prisme, og da oppstår det imponerende fargespekteret.

Men perlemorskyene har også en negativ side: Klorforbindelsene som ødelegger ozon binder seg til ispartiklene og dråpene i dem, og da skjer en reaksjon der det dannes klorgass. Når mørketida er over og solstrålene titter frem, splitter sollyset klorgassen til klorradikaler som angriper og bryter ned ozon. Det kan igjen føre til at det oppstår hull i ozonlaget.

Så om du ser mange vakre perlemorskyer i løpet av senvinteren er det altså et tegn på at vi kan få et tynt ozonlag litt senere på våren!

Perlemorskyer
Vakre perlemorskyer kan føre til tynnere ozonlag. Foto: Kjetil Tørseth, NILU