Gå til innhold

Vær ekstra forsiktig i påskesola i år

Mann med solbriller sitter på benk
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Påsken kommer sent i år. Dermed står sola høyere på himmelen, og solstrålene er sterkere.

Vinterblek hud blir lett solbrent. Det gjelder uansett om du skal jobbe i hagen, er på fjellet, driver med båtpuss eller sitter på kafé.

– UV-strålingen fra sola i områder med snø i Sør-Norge kan denne påsken nærme seg nivået midt på sommeren. Også i Midt-Norge og Nord-Norge vil UV-strålingen bli så høy at det er nødvendig å beskytte huden, spesielt der det er snø, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

– På Østlandet er det uvanlig lite snø både til fjells og i lavlandet, mens det på Vestlandet, i Midt-Norge og Nord-Norge er store snømengder på fjellet. Kyststrøkene er stort sett snøfrie, forteller statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

Ikke spesielt tynt ozonlag nå

Det så lenge ut som om vi kunne få en gjentagelse av situasjonen i 2020 med sterk ozonnedbryting på våren, men den siste uken har forholdene i stratosfæren normalisert seg. Nå har ozonmengden har kommet opp på vanlig nivå i Skandinavia og Arktis som helhet. Derfor blir det neppe en ytterligere økning av UV-strålingen som følge av tynt ozonlag.

– Vi følger med på utviklingen mot påske og kommer med mer informasjon om blir nødvendig , sier seniorforsker Georg Hansen ved NILU.

Forventet UV-stråling denne påsken

Tabellen viser forventet UV for påsken ved sol og midt på dagen, og for forhold med og uten snø.

UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er; 1-2 på skalaen betyr svak, 3-5 moderat, 6-7 sterk, 8-10 svært sterk og 11 eller høyere ekstremt sterk sol. Du bør beskytte deg når UV-indeks er 3 eller høyere.

Med snø Uten snø
Sør-Norge  4-5 3
Midt-Norge  3-4  2-3
Nord-Norge  2-3 2

https://uv.nilu.no/ og https://www.yr.no/ kan du sjekke hvor sterk UV-strålingen forventes å bli, uansett hvor i verden du er.

Detaljerte UV-kart fra Norge, som tar hensyn til om bakken er bar eller dekket av snø, er tilgjengelige på https://uvdata.nilu.no/.

Daglig oppdaterte snøkart kan du se på https://senorge.no/.

Smør deg på forhånd

Det er lett å tenke at man ikke trenger å smøre seg hvis man bare skal en rask tur ut, men en undersøkelse Kreftforeningen har gjort i samarbeid med DSA viser at så mange som 1 av 5 ble solbrent før de rakk å smøre seg.

– Det er nettopp når du ikke tenker at du skal sole deg, men bare være utendørs, at du gjerne blir brent. Faktisk viser undersøkelsen at den situasjonen man oftest blir solbrent i, er når man gjør noe annet enn å sole seg, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Og det blir ekstra viktig å ha i bakhodet fremover.

– Nå på våren øker UV-strålingen mest fra dag til dag, og i påskeuken og framover er sola sterk nok til å gjøre oss solbrente på kort tid. En halvtime kan være nok, sier Nilsen i DSA.

1 av 2 glemmer solkremen

Er du en av dem som glemmer å pakke med solkrem når du går ut av døra? Da er du ikke alene. I samme undersøkelse svarer halvparten av dem som ikke har brukt solkrem at de glemmer å smøre seg, eller å ta med seg solkrem.

– Vår oppfordring er at solkremen skal være like viktig å ha med seg som lommebok og mobil. Eller som Kvikk Lunsj og skismøring hvis du er på fjellet, sier Ross i Kreftforeningen.

Snø og vann reflekterer sola

Hvis du søker mot fjellet eller mot sjøen, er du mer utsatt for å bli solbrent. Snøen reflekterer solstrålene veldig godt, faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Også sjøsprøyt og bølger gir refleksjon.

– Ved overskyet eller disig vær er det lett å tenke at sola ikke er like sterk. Men UV-strålingen dempes ikke like mye som lyset, og du kan bli både solbrent og snøblind hvis du dropper solkrem eller solbriller, sier Lill Tove Nilsen i DSA.

Det er derfor ekstra viktig å beskytte seg hvis man skal ut på ski eller med båt. Refleksjonen fra snø og vann bidrar dessuten til at strålene kommer fra alle kanter, så det er viktig med solbriller som dekker godt på sidene.

Gode tips til solbeskyttelse:

1. Begrens tiden i sterk sol
2. Oppsøk skygge
3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller
4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere