På russisk side av Pasvikdalen har det vært nikkelgruver og smelteverk i nesten 100 år. Utslippene fra smelteverkene har påvirket luftkvaliteten i grenseområdene nesten like lenge. Nå er det over.
23. desember 2020 ble smelteverket i Nikel lagt ned, og utslippene derfra stoppet. Samtidig ble luftkvaliteten kraftig forbedret.
Aller siste rapport er publisert
NILU har målt svoveldioksid (SO2) i grenseområdet mot Sovjetunionen, etter hvert Russland, siden 1974. De siste årene har vi gjort målinger av svoveldioksid og tungmetaller i Karpdalen og på Svanvik, samt uorganiske komponenter i nedbør i Karpbukt og langtidsmidler av SO2 på Viksjøfjell.
Målingene fortsatte i 2021, det vil si etter at Nikelverket ble lagt ned. Denne uken ble den aller siste rapporten fra måleprosjektet offentliggjort. På Svanvik har NILU målt svoveldioksid sammenhengende i hele 48 år. Dette er en av de lengste måleseriene NILU har, og den gir et godt bilde av utviklingen i utslipp og konsentrasjon de siste fem tiår.

Målingene som ble gjort i 2021 viser at konsentrasjonene av svoveldioksid er lave. Det er fortsatt noe utslipp fra varmekraftverket i Nikel og fra Zapoljarnyj, men problemene med dårlig luftkvalitet er løst! Dette er positivt for miljøet og en gladnyhet for alle som bor i Øst-Finnmark.
«Dødsskyene» er stanset
Utslipp av svoveldioksid fra briketteringsanlegget i Zapoljarnyj og smelteverket i Nikel og de høye konsentrasjonene som ble målt både på russisk og norsk side har vært et diskusjonstema i mange tiår.
Aksjonsgruppa «Stopp Dødsskyene fra Sovjetunionen» gjorde en god jobb med å skape oppmerksomhet rundt miljøproblemene på 1980- og 1990-tallet. Også politisk har det vært stort fokus rundt grenseoverskridende luftforurensning. Det har vært en lang prosess der mange gode krefter har bidratt. Nå ser vi endelig at arbeidet gir uttelling og miljøproblemet er løst.
Overvåkningen trappes ned
Selv om overvåkningen av svoveldioksid i Øst-Finnmark legges ned skal NILU fortsette å overvåke tungmetaller i luft og nedbør samt uorganiske komponenter i nedbør på målestasjonen på Svanvik. Dette gjøres på oppdrag fra Miljødirektoratet, og målingene vil være del av den nasjonale overvåkingen av langtransporterte miljøgifter. NILU skal også måle ozon (O3) i luft her.