Gå til innhold
Havis
Foto: NILU

Kunnskap – navet i utviklingen av Nordområdene

Klimaendringene medfører raske endringer i Arktis, bl.a. ved reduksjon i utbredelsen av sjøis som gir nye muligheter for næringsutvikling. Omfanget og de miljømessige konsekvensene av økt næringsvirksomhet er mangelfullt beskrevet. Etter råd fra Nasjonalkomiteen for polarforskning har Forskningsrådet nedsatt et hurtigarbeidende utvalg som skulle vurdere koblingen mellom næringsliv og polarforskning. Rapporten er nå tilgjengelig på web.

Kari Nygaard
Kari Nygaard, adm.dir. NILU og leder av utvalget for næringsutvikling og forskning i Nordområdene.

Norge er en sentral nasjon i Arktis. Skal vi ta en ledende rolle må vi ta utgangspunkt i kompetansebygging. Konsekvensene av økt næringsvirksomhet i Arktis er mangelfullt dokumentert. Det er viktig at all ny eller utvidet aktivitet blir legitimert gjennom solid kunnskap om miljø og eventuell risiko forbundet med næringsvirksomheten.

Viktige spørsmål er for eksempel hvilke konsekvenser økt næringsutvikling vil ha for økosystemene, og ikke minst sikkerhetsutfordringer knyttet til ekstremvær. Vi trenger også ny kunnskap for å vite hva som kan gjøres for å redusere skadelige effekter av den økte aktiviteten. Vi vet at sotpartikler i eksosen fra skip forurenser mer lokalt, og dermed kan bidra betydelig til smelting av is og snø når de slippes ut direkte i nordområdene.

Utvalget har pekt ut fire næringer som er spesielt viktige for verdiskapningen i Arktis: Olje og gass, skipsfart, fiskeri og bioprospektering. Utvalget foreslår en rekke konkrete tiltak for å sikre en kunnskapsbasert forvaltning av de aktuelle områdene. Sentralt her er overvåkning, skalatilpasning av modeller og teknologi tilpasset ekstremklima.

Nordområdemeldingen (st. meld. 2011-2012) har gitt en rekke viktige signaler. Dette må følges opp med en solid satsing hvor stat og næringsliv er på samme (spleise)lag. Gjennom arbeidet i utvalget er det blitt helt tydelig at næringslivet ønsker å være på banen. Vi har sterke fagmiljøer i Norge som er klar til å være med og hjelpe Norge til å ta kunnskapslederrollen i Arktis.

Det er viktig nå å prioritere å få på plass en god, helhetlig plan der både næringslivet, myndighetene og forskningsmiljøene samarbeider om å bygge opp kunnskap, og å dele denne. Slik kan Norge få en sentral rolle i å utøve en forsvarlig forvaltning og næringsvirksomhet i Nordområdene.

Kari Nygaard, adm.dir. NILU og leder av utvalget for næringsutvikling og forskning i Nordområdene.