Knut Breivik ved NILU er premiert av tidsskriftet Environmental Science & Technology for artikkelen: ”Are Reductions in Industrial Organic Contaminants Emissions in Rich Countries Achieved Partly by Export of Toxic Wastes?”
Seniorforsker Knut Breivik ble tildelt andreplass i kategorien Policy Analysis for artikkelen som ble publisert i fjor. Environmental Science & Technology er et av de høyest rangerte fagtidsskrift innen miljøvitenskap og miljøteknologi. De premierer hvert år et fåtall artikler som forventes å ha stor innvirkning på miljøforskningen i årene som kommer. Den premierte artikkelen var en av 1500 publiserte artikler i Environmental Science & Technology i 2011.
Rikes dumping – fattiges miljøproblem?
I artikkelen diskuteres det i hvilken grad utslippsreduksjoner av forbudte miljøgifter i rike land er oppnådd gjennom dumping av giftig avfall i fattige land.
Det påpekes at betydelig innsats har vært lagt ned for å beskytte mennesker og miljø i polare regioner mot disse stoffene, men at tiltakene samtidig kan ha påført fattige land en økt miljøgiftbelastning.
Det konkluderes derfor med at stoffenes potensial for langtransport via luft, hav eller via avfall bør gis like stor oppmerksomhet når man regulerer industrielle miljøgifter gjennom globale avtaleverk. Studien har vært finansiert av Forskningsrådet gjennom programmet Miljø 2015.
Nytt prosjekt
Fra 2012 har Brevik fått tilsagn på nye prosjektmidler fra Forskningsrådet for å studere miljøgift- og utviklingsproblematikk, denne gang gjennom Fri Prosjektstøtte (FRISAM). Hovedmålet med forskningen er å spore opp de største utslippskildene i Vest-Afrika, samt å finne ut om giftstoffene som dumpes i fattige land til sist vil finne veien tilbake til nordområdene via luft- og havstrømmer.
Breivik har tidligere skrevet en kronikk om temaet på forskning.no (2011): ”En giftfri framtid – også for fattige land. ”
Nyttige lenker:
Prisbelønnet artikkel i full tekst. Krever abonnementstilgang.
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es202320c
Nyhet om prisen på Environmental Science & Technology sine egne sider:
http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es300795m