Ny studie viser at mengden tradisjonelle miljøgifter i egg fra utvalgte sjøfugl fra Sklinna og Røst er lavere eller like sammenlignet med tidligere rapporter og publiserte data fra nordiske områder. Nyere miljøgifter ble også påvist.
NILU – Norsk institutt for luftforskning og IVL Svenska Miljöinstitutet har på oppdrag av Miljødirektoratet (tidligere Klima og Forurensingsdirektoratet – Klif) analysert en rekke uorganiske og organiske miljøgifter i sjøfuglegg fra Sklinna og Røst. Formålet var å gi en oppdatert vurdering av forurensningssituasjonen i det norske havområdet.
Studien har gitt verdifull økt kunnskap om det aktuelle innholdet av et bredt spekter av miljøgifter i tre utvalgte fuglearter: ærfugl, toppskarv og gråmåke fra Sklinna og Røst, lokaliteter med lite menneskelig påvirkning. I dette unike prosjektet ble 201 forskjellige kjemiske forbindelser analysert hvorav 158 forbindelser ble påvist i fugleggene innsamlet i 2012.

Undersøkelsen viste at konsentrasjonene av de tradisjonelle persistente organiske forurensningsstoffene (POP-er) var lavest i ærfugl. Det ble ikke påvist noen tydelig distribusjonstrend mellom artene av miljøgifter som klorparafiner, per- og polyfluoralkyl stoffer, organofosfor flammehemmere, alkylfenoler og ftalater. Bromfenoler og siloksaner ble påvist i marginalt høyere konsentrasjoner i ærfugl enn i prøver fra toppskarv og gråmåke.
Man kan se at konsentrasjonene av de velkjente persistente organiske miljøgiftene, (POPs som inngår i Stockholm Konvensjonen), går nedover eller er de samme som for noen år siden. Innholdet av metaller ble også kartlagt. Konsentrasjonene var generelt høyere i ærfugl enn i både toppskarv og gråmåke, med unntak av kvikksølv som var like høye som i toppskarv og høyere enn i gråmåke.
Veien videre
For å få en bedre vurdering av miljøgiftenes påvirkning på ærfugl, toppskarv og gråmåke på Sklinna og Røst foreslår rapportgruppen å kartlegge miljøgiftkonsentrasjoner regelmessig.
Det bør vurderes om overvåkning av miljøgiftene skal implementeres i SEAPOP-programmet som allerede pågår og er et godt etablert langsiktig overvåknings- og kartleggingsprogram for norske sjøfugler.
Bakgrunn
Totalt ble det analysert 201 forskjellige kjemiske enkeltstoffer i forbindelsesgruppene metaller, organotinn, polysykliske aromatiske hydrokarboner, polyklorerte bifenyler og metabolitter, klorerte parafiner, klororganiske pesticider og andre pesticider, per- og polyfluoralkylstoffer, deklorane pluss, oktaklorostyren, organofosfor flammehemmere, bromerte flammehemmere, brom- og alkylfenoler, siloksaner og ftalater.
Det foreligger lite publiserte data om miljøgiftkonsentrasjoner i de tre undersøkte fugleartene ved de utvalgte lokalitetene og i Norge generelt, og publisert litteratur fra nordiske områder er begrenset. Det gjelder spesielt for de nyere miljøgiftene. Institutt for energiteknikk (IFE) har analysert stabile isotoper til δ15N og δ13C, og Norsk institutt for naturforskning (NINA) har vært ansvarlig for innsamling av sjøfugleggene.
Mer informasjon:
Sandra Huber, seniorforsker hos NILU, telefon: 77 75 03 87
Eivind Farmen, sjefingeniør i Miljødirektoratet, telefon: 93 20 22 46