Ny teknologi og nye typer bærbare sensorer gjør det mulig å måle luftkvalitet på nye måter og i langt større utstrekning enn før. Det gjør det også enklere å invitere deg og meg med på å bidra til forskningen.
– Folk er stadig mer engasjert i luftforurensning og helsespørsmål forbundet med dette, forklarer forskningsdirektør Alena Bartonova. – Dermed blir det også naturlig å invitere dem med på å måle luftkvaliteten i norske byer, når teknologien etter hvert gjør dette mulig for oss.
Sensorer over hele Europa
NILU-forskere er i ferd med å teste ulike typer teknologi for personlige målinger. Dette skjer i regi av det felleseuropeiske forskningsprosjektet CITI-SENSE (Development of sensor-based Citizens’ Observatory Community for improving quality of life in cities). Prosjektet foregår i ni byer; Oslo, Barcelona, Beograd, Edinburgh, Haifa, Ljubljana, Ostrava, Wien og Vitoria.
De lokale prosjektteamene tester ut flere måter å komme i dialog med publikum om lokal luftforurensning, med tanke på å utnytte de nyeste teknologiske nyvinningene innen sensor- og IT-teknologi. I dag er det endelig mulig å kombinere egne målinger og observasjoner med offentlig informasjon, for å gi en oversikt over luftforurensningssituasjonen i nær sanntid akkurat der man er.
Utfyller målestasjonene
CITI-SENSE skal altså benytte mobil sensorteknologi for å la deg og meg overvåke luftkvaliteten i nærmiljøet vårt.
– Selv om de nye mobile teknologiene byr på mange muligheter og har stor innovativt potensiale, finnes det fortsatt flere utfordringer som må takles, forklarer Bartonova. – Måleenheter med mikrosensorer gir foreløpig ikke stabile målinger, den nye teknologien er fortsatt preget av usikkerhet i funksjon og bruk. Derfor er det vanskelig å sammenligne data fra sensorene direkte med data fra offentlige målestasjoner, men NILU og våre partnere har utviklet et system som lar sensorene inngå som komplement til det offentlige målenettet. Så selv om informasjonen fra de mobile sensorene foreløpig ikke er presis, vil den sammen med data fra de offentlige målestasjonene kunne gi et mer helhetlig bilde av miljøtilstanden i byen. Særlig gjelder dette områder der det ikke finnes stasjonære måleapparater.
Tester med frivillige
Forsker Núria Castell forteller at i Oslo starter den første testrunden der frivillige skal bruke bærbare luftmålesensorer i april 2016.
Informasjonen deltakerne samler inn skal være tilgjengelig for dem via applikasjoner på mobiltelefonene (apper). Det fungerer slik at brukernes mobile sensorer og telefoner sender data til et felles system. Systemet gjør så opplysningene tilgjengelige sammen med et oppdatert kart over luftforurensningen i byen, sammen med brukernes oppfatning av forurensningssituasjonen.
Av hensyn til presisjon i målingene kan man bare se data i klasser (fra dyp grønn til mørkebrun), ikke som konsentrasjoner. Uansett får brukerne nyttig informasjon i retur, som for eksempel et sanntidskart over forurensningssituasjonen.
Slik sammensatt informasjon gjøres tilgjengelig både på internett og gjennom nyutviklede apper. Grensesnittet – et såkalt «Citizens’ Observatory» – fungerer som en virtuell møteplass. Folk i hele Europa skal kunne bruke disse virtuelle møteplassene for å utveksle informasjon og lære av hverandre. De vil også få verktøy og opplæring i hvordan de kan vurdere og bruke de innsamlede dataene til egen og andres nytte.

Fargelegg lufta, du også, og se resultater!
For deg som ikke er med som frivillig, men som har lyst til å bidra til forskningen likevel, har CITI-SENSE laget appen «CityAir». Den lar deg dele din personlige oppfatning av luftkvaliteten der du er med andre brukere, og med forskerne. Du kan «fargekode» lufta – fra grønt for «veldig god» via oransje for «dårlig» til rødt for «svært dårlig», og du kan legge inn informasjon om hva du mener er kilden til den dårlige luftkvaliteten.
Informasjonen som samles og deles kan være nyttig for særlig utsatte grupper, som f.eks. ønsker å unngå områder med mye pollen eller veistøv. Tilbakemeldingene som gis via appen er også viktig for dens videre utvikling.
Innsamlede data fra appen vises sammen med annen luftkvalitetsinformasjon i en web-løsning felles for alle de deltakende byene: http://srv.dunavnet.eu/new/citisense/OutdoorDataPortal/# (fram til september 2016).
For å kunne sammenlikne byene og se utviklingen dag for dag har prosjektet også laget et luftkvalitetskart for hver by, basert på en kombinasjon av statistiske teknikker basert på tilgjengelige utslipps- og måledata. Bartonova håper at denne informasjonen kan bidra til å øke folks forståelse for luftkvalitet, i tillegg til å få folk interesserte nok til å ønske å ta del i de ulike prosessene som skal få luftforurensningen i Europa ned til nivåer som ikke er helsefarlig.
Åpent for alle
CITI-SENSE og deres verktøy er åpne for alle, ikke bare for de som deltar i prosjektet – og teamet inviterer også andre utviklere til å dele sine verktøy via CITI-SENSE Citizens’ Observatories-plattformen: http://co.citi-sense.eu/.