Gå til innhold
Strand med bøtte og flipflopper
Foto: Christine F. Solbakken, NILU

Sju av ti følger ikke anbefalte solingsråd

De fleste av oss bruker solkrem, men det er få som følger andre anbefalte solingsråd, viser undersøkelse.

Strandliv
Ni av ti svarer at det er viktig å unngå å bli solbrent og beskytte seg med klær. Åtte av ti vet at vi også bør ta pauser i skyggen fra sola, men bare 30 prosent bruker klær og skygge som solbeskyttelse. Foto: I. Trones, NILU

Nordmenn har gode kunnskaper om hva som skal til for å redusere risikoen for å få hudkreft, men det er et gap mellom det vi vet og det vi gjør, viser en solvaneundersøkelse Kreftforeningen og Statens strålevern har gjort.

Ni av ti svarer at det er viktig å unngå å bli solbrent og beskytte seg med klær. Åtte av ti vet at vi også bør ta pauser i skyggen fra sola, men bare 30 prosent bruker klær og skygge som solbeskyttelse.

Hver tredje nordmann blir solbrent på ferie i utlandet, og minst like mange blir solbrent hjemme i Norge, til tross for at vi vet at vi skal beskytte oss med klær og skygge.

– Solkremen gjør ikke hele jobben med å beskytte huden vår mot sola, andre tiltak må også til. Vi skal nyte sola, men huske å ta pauser når den er på sitt sterkeste, sier Bjørn Johnsen,  forsker i Statens strålevern.

Her er soltipsene du bør følge:

  • Ta pauser fra sola
  • Klær og solhatt gir den beste solbeskyttelsen
  • Bruk minst solfaktor 15 på bar hud
  • Husk solbriller for å beskytte øynene – også til barna

Rekordmange får føflekkreft

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, blant annet etter solrike land som Australia og New Zealand. Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest de siste årene.

– Vi antar at over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Det positive er at denne krefttypen kan forebygges. Det er viktig å unngå å bli solbrent og holde seg unna mye intens sol, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Sterk sol

Fra St. Hans og noen uker fremover i sommer er sola potensielt på sitt sterkeste. Det betyr at UV-indeksen også vil være på sitt høyeste. UV-indeks sier noe om hvor intense solstrålene er. Er den 3 eller høyere og du skal oppholde deg en tid ute, er solbeskyttelse nødvendig.

– Det er lurt å følge med på UV-varselet eller øyeblikksmålinger av UV rundt omkring i landet, sier Johnsen i Strålevernet.

Sted  UV-indeks
Sør-Norge 5-6
Nord-Norge 3-4
Fjellet i Sør-Norge 8-9
Middelhavslandene 10
Thailand 13-14

Tabellen viser hvilken UV-indeks vi kan forvente å få ved sol på ulike steder i sommer. Dager med lite ozon kan gi høyere verdier.

Ozonlaget som beskytter oss mot den skadelige ultrafiolette strålingen (UV), er i ferd med å normalisere seg, etter å ha vært tynnere enn normalt tidligere i sommer.

– Varselet for de nærmeste dagene viser at tykkelsen på ozonlaget vil være rundt normalen, sier Tove Svendby, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Sjekk UV:

Pressekontakter:

Statens strålevern, pressevakt, 67 16 26 60.

Kreftforeningen, pressevakt, 924 07 877.

Kreftforeningen.no

Kreftforeningens solvaneundersøkelse 2016.

Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo 22 96 30 00, Bergen 55 23 66 00, Tromsø 77 62 13 00 (for værvarsel).

NILU – Norsk institutt for luftforskning, kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, 416 12 181, cfs@nilu.no,