
Sommer i Sentral-Europa: Kan forvente tørke og brann
Sentral-Europa går mot en varm og tørr sommer, med økt risiko for skogbranner. Her i Norge ser det derimot ut til at risikoen for regn er større enn risikoen for brann.
Sentral-Europa går mot en varm og tørr sommer, med økt risiko for skogbranner. Her i Norge ser det derimot ut til at risikoen for regn er større enn risikoen for brann.
Samarbeid mellom næringslivet og forskningsmiljøer er avgjørende for å styrke kunnskapsgrunnlaget og øke tempoet i den grønne omstillingen. Nå inngår NILU et samarbeid med Skift – Næringslivets klimaledere for å utvikle og styrke samarbeidet innen sirkulær økonomi og byutvikling.
2. juni 2025 ble Trollhaugenobservatoriet i Antarktis den 33. Global Atmospheric Watch-stasjonen, og den fjerde i Antarktis.
Røyk fra de gigantiske skogbrannene i Canada bidrar nå til dårlig luftkvalitet i flere europeiske byer. Samtidig beveger støv fra Sahara seg inn over Europa.
Kunstig intelligens (KI) krever mengder med strøm, og behovet for mer strøm gjør at vi må bygge ned mer natur. Likevel er kunstig intelligens nøkkelen til å nå klima- og miljømålene. Hvis myndigheter, næringsliv og forskere trekker i samme retning, kan vi klare det før det er for seint.
Forskere ved NILU senter for produktanalyse er overrasket over hvor mye mer bisfenoler de fant i mat og drikke fra hermetikk og aluminiumsbokser enn fra annen emballasje.
London, Leipzig og Trondheim: Ekstremturister som krysser noen av de tøffeste polarområdene på jorden bidrar til å sette fart på kartleggingen av mikroplastforurensning i atmosfæren.
Det brenner nok en gang kraftig i Canada. Røyken fra de enorme skogbrannene er nå på vei mot Norge og resten av Europa.
Visste du at etasjemose kan brukes som en prøvetaker for luftforurensning? Forskere på NILU har i flere omganger samlet inn etasjemose og undersøkt den for metaller og andre miljøgifter.
Klør du i øynene? Renner nesen? Vårpollen fra ask, or, hassel, bjørk og andre trær er i lufta – og måles nå i sanntid fra Córdoba i Spania til Pallas i Finland.
Luftkvaliteten blir stadig bedre over hele Europa. De fleste målestasjonene for luftforurensning måler nivåer i tråd med EUs grenseverdier for noen av de mest skadelige luftforurensningene. Likevel må mer gjøres for at luftkvaliteten skal tilfredsstille EUs gjeldende og fremtidige luftkvalitetskrav.
I år har vi sen påske. Det betyr at sola står høyere på himmelen, og solstrålene er sterkere. Dermed er det ekstra viktig å huske solkrem!
To tiår med vekst har gjort at den polske hovedstaden Warszawa har breiet seg utover. En trend med vidt utbredte forsteder uten viktige fasiliteter og tilgang til offentlig transport, har gjort byen til et interessant modelleksempel for forskere som jobber med bymiljø. Hvordan designer du best et sunnere sted å bo?
Bli med på å feire Maria Dusinska og hør hennes prisvinner-foredrag, onsdag 26. mars.
Brann i tropiske skoger påvirker ikke bare skogen, men også karbonkretsløpet og luftkvaliteten. En ny studie avslører at nøyaktig hva som brenner – og temperaturen – har mye å si for utslippene fra disse brannene.
Når mange barn kjøres til skolen, øker luftforurensningen i skolens nærområde betydelig. Forskning viser at skolekjøring ikke bare øker utslippene fra bilene som kjører elevene. Det påvirker også utslipp fra øvrig trafikk.
I en ny rapport NILU har laget for Klima- og miljødepartementet fremheves behovet for nye samarbeidsformer for å fremme overgangen til en sirkulær økonomi.
Se for deg en isbre. Tenker du «glitrende snø» eller «plastforurensning»? En ny studie understreker hvor omfattende plastforsøplingen er, når den forekommer selv i avsidesliggende og tilsynelatende uberørte områder.
Siden Nord Stream-lekkasjen i september 2022 har forskere forsøkt å fastslå den nøyaktige mengden metan som ble sluppet ut i atmosfæren.
Luftkvaliteten på kloden blir bedre og bedre. Det er bra for helsa vår, men renere luft kan også føre til et varmere klima fordi mindre stråling fra sola reflekteres tilbake til verdensrommet. Nøkkelordet er “aerosoler”.
Forskning på Svalbard viser at atmosfærisk avsetning av PFAS i arktiske områder kan være opptil 71 ganger høyere i løpet av sommeren sammenlignet med vinteren.
Forskere fra NILU og NIVA finner mikroplast fra bildekk i nedbør på Svalbard.
Nå lanseres NILU senter for produktanalyse – for trygge og bærekraftige materialer og produkter.
Vinteren har kommet til Tromsø, og den siste uken har snøen lavet ned. Du har sikkert sett lastebiler dumpe lassevis av snø i havet gjennom Tromsø-vintrene. Men hva inneholder egentlig denne snøen? Og bør den havne i havet? Det skal forskerne nå finne ut av.