Gå til innhold

Målestasjoner Finnmark-Russland

Høye konsentrasjoner av svoveldioksid og tungmetaller er registrert i grenseområdene til Russland. – Måleresultatene viser at det var fornuftig å gjenåpne stasjonen i Karpdalen i 2008, sier Tore Flatlandsmo Berglen, forsker ved NILU. Miljøvernmyndighetene ønsker økt samarbeid med russerne.

En fersk rapport fra NILU – Norsk institutt for luftforskning viser høye nivåer av miljøgifter i luft som skyldes utslipp fra industrien i Nikel og Zapoljarnij i Russland, nær grensen til Norge. Rapporten er laget på oppdrag fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Høye nivåer i Karpdalen og på Viksjøfjell

Sist måleperiode var det Karpdalen og Viksjøfjell nord for Nikel som totalt sett hadde den største miljøbelastningen. Vinden står fra sør vinterstid og bringer utslippene fra smelteverkene nordover. Karpdalen er også påvirket av utslippene fra Zapoljarnij.

– Måleresultatene viser at det var fornuftig å gjenåpne stasjonen i Karpdalen i 2008, sier Tore Flatlandsmo Berglen, forsker ved NILU.

NILU har på eget initiativ gjort målinger av SO2 på Viksjøfjell ved hjelp av passive prøvetakere. Dette gjøres i samarbeid med Forsvaret. Passive prøvetakere er små brikker som eksponeres i 14 dager og som så analyseres ved NILUs laboratorier. Dette er en enkel og billig måte for å finne gjennomsnittlig miljøbelastning over en gitt periode. Denne metoden gir dog ikke maksimumskonsentrasjon. Målingene viser at middelkonsentrasjonen på Viksjøfjell fra juli 2009-mars 2010 var rundt 30 ug/m3. Dette er mer enn 50% høyere enn i Karpdalen.

Smelteverket og Nikel by
Smelteverket og Nikel by, sett fra høyde 96 i Pasvikdalen 19. juni 2008. Pasvikvassdraget og Svanevann skiller Norge og Russland. Nordlig vind bringer utslippene inn mot Nikel by. Middelkonsentrasjonen på NILUs målestasjon i Nikel var omlag 1500 µg/m3 da bildet ble tatt. Denne stasjonen er nå stengt, men russerne gjør egne målinger. Foto: Christoffer Aalerud, Fylkesmannen i Finnmark.

Høye svovelmålinger

Når vinden kommer fra østlig og sørlig retning, kan svoveldioksid-verdiene overstige Verdens helseorganisasjons (WHO) grenseverdier for helse.

  • Timegrensene ble overskredet en gang i Svanvik og 19 ganger i Karpdalen i april 2009 – mars 2010. De fleste overskridelsene fant sted i vinterhalvåret.
  • Døgngrenseverdien for SO2 ble ikke overskredet i Svanvik, men det ble registrert fem overskridelser i Karpdalen.
  • Samlet svovelutslipp fra Nikel og Zapoljarnij i Russland er omtrent fem ganger høyere enn Norges totale svovelutslipp.

Økende problem

Nikkel, arsen, kobber og kobolt regnes som spormetaller fra smelteverket i Nikel. I Svanvik i Pasvikdalen gjøres det målinger av tungmetaller i luft (svevestøv) og i nedbør. I de senere årene har også nedfallet av tungmetaller økt. Resultater fra miljøovervåkningen i perioden april 2009 – mars 2010 viser høye konsentrasjoner av tungmetaller i lufta.

Verdiene i Svanvik er 50 til 100 ganger høyere enn tilsvarende målinger gjort på Birkenes (Aust-Agder) og Zeppelinfjellet (Svalbard). Verdiene er like høye som på begynnelsen av 90-tallet.

Utslippene av SO2 fra Nikel og Zapoljarnij har avtatt betydelig siden begynnelsen av 1980-tallet, men det kan se ut som om utslippet av enkelte tungmetaller (nikkel og kobolt) har økt etter 2004.

Endringene i utslipp reflekteres også gjennom overvåkningsresultatene av SO2 og tungmetaller.

Ønsker tettere samarbeid

På slutten av 1980-tallet ble det inngått et norsk-russisk samarbeid om blant annet måling av luft- og nedbørkvalitet i grenseområdet, men omfanget av dette samarbeidet ble med tiden redusert.

Nå ønsker Norge – gjennom det bilaterale miljøvernsamarbeidet med Russland – å ta opp samarbeidet om lokal luftkvalitet, som følge av utslippene fra de russiske smelteverkene på nytt.

– Representanter for norsk og russisk forvaltning og forskning møttes 24.-26. november på Svanhovd i Pasvikdalen like vest for Nikel. Der ble det diskutert et videre samarbeid om overvåkning av luftkvalitet i grenseområdet og felles bruk av overvåkningsresultatene.

Viktige nøkkeltall for SO2 fra målingene 1. april 2009-31. mars 2010. µg=mikrogram

Spørsmål kan rettes til:

  • NILU: forsker Tore Flatlandsmo Berglen
    telefon: 63 89 81 62, e-post: tfb@nilu.no
  • Klif: sjefingeniør Tor Johannessen, vannseksjonen
    telefon: 22 57 34 87, e-post: tor.johannessen@klif.no
  • Klif: seksjonsjef Anne Sundbye, tilsynsavdelingen
    telefon: 22 57 35 32, e-post: anne.sundbye@klif.no