Mycoteam har i samarbeid med NILU funnet årsaken til at vegger og gjenstander i boliger plutselig får et svart belegg. Sporene peker mot et stoff som finnes i de fleste malinger.
Nyoppussede boliger – med dårlig ventilasjon er utsatt
Heksesot oppstår oftest i helt nye eller nyoppussede boliger. Boliger med dårlig ventilasjon er ekstra utsatt. I slike boliger oppstår fenomenet heksesot i vintermånedene desember til februar. Mykoteam og NILU har i kammerforsøk fått påvist at små sotpartikler – fra for eksempel bruk av stearinlys eller vedfyring.
– Når det samtidig er det vi kaller semi-volatile forbindelser (semi-VOC) til stede, kan disse sotpartiklene vokse seg store. Men det må samtidig være svært tørre forhold, med en relativ luftfuktighet på under 15 %, sier Norbert Schmidbauer, seniorforsker ved NILU.
Om disse semi-VOC’ene forklarer Schmidbauer videre: – Vi har funnet at stoffet 2,2,4-trimethyl-1,3-pentandiol monoisobutyrat, forkortet TMPD-MIB , spiller en viktig rolle i prosessen som fører til heksesot. Dette stoffet finnes i alle vannbaserte malinger. Den fungerer som filmdanner – dvs den knytter latex-partikler sammen til en stor overflate som er elastisk, rimelig hardt og vannfast. Stoffet, som er en hovedingrediens i malinger (mellom 3 og 8 %) er svært lite vannløselig, (mindre enn 0,1 % på vektbasis).
De enkelte molekylene i stoffet reagerer ikke kjemisk med hverandre, men de har potensial til å lage intramolekylære hydrogenbindinger. Dette fører til at molekylene hektes sammen til lange kjeder eller tykke lag. Tilstedeværelse av vann/fuktighet kan dempe denne veksten. Derfor skjer dette fenomenet også kun under svært tørre forhold.
“Viktig forskningsarbeid”
Boligprodusentene har mottatt mange reklamasjoner fra huseiere med heksesot, og var derfor initiativtaker til at norske forskere fikk oppdraget med å se på hvorfor stadig flere hus plutselig får svarte vegger innendørs.
– Dette er et svært viktig forskningsarbeid, også i verdensmålestokk, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.
Heksesot, også kjent internasjonalt som “Black Dust”, “Black Magic Dust” eller “Schwarze Wohnungen” har blitt undersøkt i store internasjonale forskningsprosjekter, uten at man har kommet frem til en god forklaring. En har heller ikke klart å skape gode kammerforsøk. I alle forsøkene som er blitt utført i disse studiene har den relative luftfuktigheten vært mellom 25 og 50 %.
– Under slike forhold kunne vi heller ikke se vekst av partikler, sier Schmidbauer.
Ytterligere informasjon
- Mer informasjon om heksesot: http://www.heksesot.com/
- Seniorforsker Norbert Schmidbauer, Telefon: 63 89 82 15; E-post: ns@nilu.no