En internasjonal ekspertkomité har på oppdrag fra Forskningsrådet evaluert norsk geofaglig forskning. NILUs forskningsgruppe på atmosfærisk transport oppnår høyeste skår.
En internasjonal ekspertkomité har på oppdrag fra Forskningsrådet evaluert norsk geofaglig forskning. NILUs forskningsgruppe på atmosfærisk transport oppnår høyeste skår.
Evalueringen omfatter universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter. Geofag dekker geologi, marin geologi, petroleumsforskning, samt atmosfære- og klimaforskning. Komiteen vurderer kvaliteten på norsk geofaglig forskning som generelt god, og viser til en undersøkelse fra Thompson Reuters, der Norge rangeres på topp i forhold til antall siteringer av vitenskapelige publikasjoner.
Blant de evaluerte forskningsinstituttene utmerker NILU seg som et av de beste forskningsmiljøene. Kari Nygaard, adm.dir. ved NILU, er svært fornøyd med evalueringsresultatene og er stolt over å ha en så eminent forskningsgruppe på instituttet. – Det er viktig for oss at vår forskning evalueres som svært relevant, ikke bare for den norske, men også for den internasjonale forskningsagendaen, sier Nygaard.
NILU har deltatt med sin forskningsgruppe på atmosfærisk transport. Gruppen, som teller 15 forskere, oppnår skår 5 som er høyeste karakter i evalueringen. ”Internasjonalt ledende, original forskning, publiserer i de beste internasjonale tidsskriftene”, er noen av karakteristikkene evalueringen trekker frem. Seniorforsker Andreas Stohl som er leder for forskningsgruppen, er tilsvarende fornøyd med evalueringen:
– Vår ambisjon om å være internasjonalt ledende innen vårt område, bekreftes nå av evalueringen. Vi får også bekreftet at det har vært en riktig strategi å gjøre alle våre resultater og produkter, som for eksempel FLEXPART-modellen, offentlig tilgjengelig uten noen form for begrensninger. Dette til tross for at vi jobber i et konkurranseutsatt forskningsmiljø i et institutt som nesten utelukkende baserer sin aktivitet på prosjekter med ekstern finansiering. Vi håper at Forskningsrådet vil se verdien i å investere i vår gruppe på NILU, for å gjøre oss litt mindre avhengige av kortsiktige kontrakter, sier Andreas Stohl.
Andreas’ gruppe arbeider med luftforurensninger på regionalt (europeisk) og globalt plan, og med klimagasser og -drivere, transport av vulkanaske samt radioaktivitet. Sentralt i forskningsaktivitetene står FLEXPART, en modell som beskriver transportprosesser i atmosfæren. FLEXPART-modellen er under stadig utvikling og er blitt brukt bl.a. under utbruddene ved hhv. Eyjafjallajökull og Grimsvotn på Island og for å beregne utslippet av radioaktivitet fra Fukushima-ulykken i Japan.
Gruppen har et omfattende samarbeidsnettverk og samarbeider med ledende internasjonale grupper innenfor bl.a. klimaforskning.
For mer informasjon, kontakt Anne Nyeggen, kommunikasjonssjef ved NILU, 907 76 232