NILU har deltatt i prosjektet RADO som nylig ble avsluttet med åpningen av et observatorium for atmosfæriske målinger utenfor Bukarest, Romania.
RADO-prosjektet
RADO står for Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO).
NILU har vært partner i prosjektet sammen med fem rumenske institusjoner, og prosjektet har vært finansiert av The Norwegian Cooperation Programme for Economic Growth and Sustainable Development og Romania’s National Scientific Research and Development Authority.
Prosjektet har omfattet tre deler:
- et observatorienettverk,
- et datasenter
- et forskningssenter.
Observatorienettverket
Observatorienettverket er basert på fem eksisterende LIDAR-stasjoner i Romania, som nå er oppdatert med nye sensorer. Nettverket gjør Romania i stand til å samle inn og bidra med pålitelige data til europeiske prognoser for klimaendringer.
RADO-Observatoriet
RADO-Observatoriet er åpent både for forskere og folk flest, og er lokalisert ved National Institute of Research and Development for Optoelectronics (INOE) utenfor Bukarest. Det inneholder et senter for kunnskapsdeling og utstillinger i tillegg til høyteknologiske instrumenter som lidarer, solfotometere, sodarer, mikrobølgeradiometer og kameraer. Senteret har også tatt i bruk Eumetcast, som er et system for utveksling av bildedata fra satellitter.
Åpning av RADO-senteret
Senteret ble høytidelig åpnet av ambassadør Øystein Hovdkinn under 5th Workshop on Optoelectronic Techniques for Environmental Monitoring (OTEM 2011). Ciaran Dearle fra Europakommisjonens DG Research var også til stede ved åpningen. Fra NILU deltok seniorforskerne Kerstin Stebel og Fred Prata.
NILUs rolle
NILU har i prosjektperioden bidratt med vitenskapelig støtte for implementering av prosjektet og opplæring av rumenske forskere ved NILU og ved RADO.
En viktig oppgave for NILU har vært å utvikle og implementere IR- og UV-kameraer på observatoriets stasjoner for deteksjon av SO2, partikler og vulkansk aske. Totalt åtte slike kameraer er nå i bruk i Romania.
Selv om prosjektet er avsluttet, vil dette kun være begynnelsen på et langvarig samarbeid mellom forskere og studenter fra NILU og andre RADO partner institusjoner.
Lenke til nettsider:
Romanian Atmospheric Research 3D Observatory (RADO)
https://www.eumetsat.int/website/home/index.html