CO2-verdiene som ble målt på Svalbard i april 2012 lå høyere enn det som noensinne er blitt målt i Norge.
Av Anne Nyeggen og Sonja Grossberndt
Verdier over 400 ppm er en spesiell milepæl som vil gi konsekvenser for det internasjonale togradersmålet.
NILUs observatorium på Zeppelinfjellet måler kontinuerlig mer enn 20 klimagasser i luften.
– CO2-verdiene vi målte oversteg 400 ppm (parts per million). Det er første gang en så høy månedsverdi blir registrert. Dette er også grensen som er satt internasjonalt for å nå togradersmålet, framhever Cathrine Lund Myhre, seniorforsker ved NILU, og prosjektleder for klimagassmålingene på Zeppelin. Det er spesielt at en slik høy konsentrasjon har blitt målt i Arktis, som ligger langt unna store utslippskilder av CO2.
Det første internasjonale CO2-målingene startet på 1950-tallet, og verdiene har siden da økt jevnt og trutt.
400 ppm en spesiell milepæl
– Derfor kom resultatene fra Zeppelinobservatoriet denne våren ikke som noen stor overraskelse, sier Lund Myhre. – Men for å oppnå det internasjonale målet om at den globale oppvarmingen ikke skal stige mer enn to grader, må CO2-konsentrasjonen i luften ligge under 400 ppm. Dette er en stor utfordring.
– Vi har håpet at denne terskelen ikke skulle nås, men siden det likevel har skjedd, er det viktig at man nå får oppmerksomhet på denne hendelsen, sier forskeren. – Kanskje dette kan bidra til å få fart på klimadebatten igjen, ikke minst slik at vi får satt i verk effektive tiltak for utslippsbegrensninger. Slik det nå er, er det større oppmerksomhet på nye oljefunn. Det er et paradoks som kan være vanskelig å forstå, avslutter Cathrine Lund Myhre.
Også jevnt høye metanmålinger
NILU utfører på klimagassmålingene på Zeppelin på oppdrag fra Klif – Klima- og forurensningsdirektoratet. Av andre klimagasser som NILU måler, er metan den nest største klimagassen. NILU har målt en økning av metankonsentrasjonene siden 90-tallet.