Unikt formidlingsprosjekt i opplevelsessenteret Polaria i Tromsø. Prosjektet “Vår syntetiske hverdag” er formidling av kunnskap om miljøgifter i nordområdene. Kunstnere og forskere har gått sammen for å gjøre et vanskelig tema lettere å forstå og spennende å sette seg inn i. – Dette har vært skikkelig nybrottsarbeid, sier Dorte Herzke fra NILU.
Polaria i Tromsø hadde 23. januar lukket visning av prosjektet, som åpner dørene for publikum søndag 27. Gjennom installasjon, lydfortellinger, film og teaterforestilling forteller prosjektet hvordan mennesker, dyr, klima og miljø påvirkes av menneskeskapte stoffer.
Sentralt i fortellingen er hvordan forskningen er med på å gjøre hverdagen vår bedre. Forskere i Framsenterets flaggskip ”Miljøgifter – effekter på økosystemer og helse” har samarbeidet med Sadio Nor Teater, kunstnere, forvaltere og formidlere med det mål å fortelle folk i alle aldre om denne forskningen.
Et banebrytende formidlingsprosjekt
Dorte Herzke, seniorforsker fra NILU, er spent på publikumsmottakelsen. – Dette er skikkelig nybrottsarbeid. Det må være første gang at miljøgiftforskningen formidles gjennom skuespill og andre kunstuttrykk. Det har vært viktig for oss å vise respekt for den kunstneriske friheten. Derfor har vi gitt informasjon og faktagrunnlag, og så har prosjektledelsen, scenograf og skuespillere selv kommet frem til hvordan det skal formidles, forteller hun.
Med på laget fra Framsenteret har Dorte hatt med seg forskningsdirektør Eldbjørg Heimstad fra NILU og Anita Evenset fra Akvaplan-niva. Forskningsfunnene de har formidlet er både fra Framsenteret og ellers i verden.
Firkantede forskere og runde kunstnere
Dorte Herzke bruker geometrien for å forklare møtet mellom forskerne og kunstnerne:
– Vi startet med hver våre sett med forventninger som slett ikke var overlappende. Vi forskerne kom til bordet med firkantede hoder fulle av faktainformasjon. Skuespillerne på sin side, boblet over av ideer til hvordan for eksempel en miljøgift kunne gestaltes i en rolle. Det ble tidlig klart at vi måtte gi kunstnerne frie tøyler med forskningsresultatene våre, ler hun.
Arktis i endring – nye trusler
Miljøgifter i de arktiske økosystemene har vært påvist over lang tid, men vi vet fortsatt for lite om kilder, spredning og effekter av miljøgifter på økosystem og mennesker, mener forskerne. Arktis er i endring og vi mangler kunnskap om den samlede effekten av miljøgifter og klimaendringer på dyr og mennesker, samt risikoen for økt lokal forurensning i Arktis ved ny industrivirksomhet i nord. Arktis som globalt varslingslaboratorium for påvisning av nye fremmedstoffer med uønskete egenskaper og effekter er sentral i nasjonale og internasjonale reguleringer av miljøgifter. Ren mat som høstes fra hav og land er også viktig for oss som forbrukere, samfunnet og samfunnsøkonomien.
”Vår syntetiske hverdag”
Vår Syntetiske Hverdag er en installasjon/utstilling som vises i kombinasjon med teater, utviklet i samarbeid mellom Polaria, Framsenteret og Sadio Nor Teater. Teaterforestillingen vises i flere utgaver som er tilpasset hhv barn, ungdom og voksne, slik at alle har en forutsetning for å forstå tema og innhold.
Premieren fant sted på Polaria i Tromsø 23. januar 2013 med en lukket visning. Søndag 27. januar åpner utstillingen for alle interesserte. Teaterdelen skal framføres i Polaria og andre steder. Sadio Nor består av Nina Rosenlund og Klaus Løkolm Bergli. Installasjonen er skapt av Lawrence Malstaf.
Prosjektet er økonomisk støttet av Troms Fylkeskommune, VRI Troms, Framsenteret, Introfondet og Norges forskningsråd.
Kontakt
Dorte Herzke, NILU, dhe@nilu.no, eller Anne Nyeggen, any@nilu.no, 90776232