Hver dag eksponeres vi for et stort antall kjemikalier fra forskjellige kilder som leker, kosmetikk, elektronisk utstyr, byggevarer, mat og medisiner. Hva med barna våre? Kan vi sikre barn i sitt egen hjemmemiljø uten at de blir utsatt for eksponering av giftige produkter?
NILU bidrar med foredraget “Kjemikalietest av barnerom” under Forbrukerrådets seminar i Litteraturhuset 14. mai.
NILUs forskere har testet tre barneværelser og en barnehage for kjemikalier. Seniorforsker Martin Schlabach vil vise hvilke mulige kjemiske stoffer et barn kan være eksponert for i sitt daglige miljø.
Analysene er gjort med en moderne og avansert metode – “non target screening” i et svært avansert instrument – et massespektrometer.
Non-target screening
Oversatt til norsk er dette en analyse uten direkte mål. Det vil si at man istedenfor å lete etter ett eller flere definerte og kjente stoffer, gjør en bredt anlagt analyse som gir forskeren informasjon om flyktigheten, polariteten og massen til alle stoffene i prøven.
Antall ukjente stoffer øker, og vi får stadig nye kunnskaper om hvilke stoffer som kan være skadelige og ikke. Tidligere var industrien for de produktene vi daglig omgir oss med langt mer oversiktlig. Da var det lettere for forskere å vite hvilke materialer og stoffer som ble benyttet i de forskjellige produktene. I dag er industrien internasjonal, ofte lokalisert i land hvor informasjon om produktene er uklar og produsentene er tilbakeholdne med å oppgi hvilke stoffer som benyttes. Innholdsdeklarasjonen er også ofte dårlig. Her ser man nytten av non-target screening.
Non-target screening er ikke helt nytt, men har vært under utvikling de siste ti årene. Ny software og mer datakraft gjør det nå mulig å analysere resultatene. Dermed kan forskerne lettere dra nytte av informasjonen. Non-target screening kan i framtiden gjøre oss i stand til å gå tilbake for å forske på stoffer som pr i dag ikke er definert som skadelige.