Gå til innhold
Havna i Lillesand
Foto: Espen Skibbuvollen, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52594258

Nå måles luftkvaliteten også i Lillesand

Lillesand i Aust-Agder er fra 2014 en del av nett­verket for over­våking av luft­kvaliteten i Norge. Det skal måles svoveldioksid i minst tre år. Data vises på www.luftkvalitet.info. NILU – Norsk institutt for luftforskning drifter målestasjonen og har ansvar for kvalitetssikring av dataene.

I Lillesand, ved gressbanen på Holta, har NILU satt opp og etablert målestasjonen. Herfra vil konsentrasjonen av svoveldioksid i Lillesand overvåkes, måles og registreres, døgnet rundt. Middelverdier for hver time lastes umiddelbart opp til nettstedet www.luftkvalitet.info. Herfra er resultatene tilgjengelige for innbyggerne i Lillesand og andre interesserte. Luftkvaliteten har særlig betydning for helsetilstanden for barn, eldre og astmatikere.

Endring i luftforurensningens karakter

Luftforurensningen i byer og tettsteder har endret karakter og sammensetning i løpet av de siste tiårene. Fra begynnelsen av 1980-årene har biltrafikken blitt den viktigste kilden til lokale luftforurensning i norske byer. Fortsatt kan også lokal industri ha betydning. Kun ved måling av luftforurensningen over tid kan man vite med sikkerhet hva som er de mest betydelige kildene til forurensningen. Først når forurensningskildene er identifisert, kan man innføre tiltak for å bedre lokalbefolkningens helse.

Bakgrunnen for at målestasjonen ble opprettet i Lillesand var etter krav Miljødirektoratet i januar 2012 om systemer for måling av luftkvaliteten. Det skjedde etter at det ble registrert store mengder svoveldioksid i luften i Lillesand. Lillesand kommune og kommunens naturforvaltning fikk mange tilbakemeldinger fra bekymrede innbyggere.

Situasjonen for Lillesand er noe spesiell ettersom det er kun én kilde til store utslipp – industribedriften Saint Gobain Ceramic Minerals AS. Med de kvalitetssikrede målingene som NILU utfører for kommunen, vil det bli fastlagt om andelen svoveldioksid i lufta er over grenseverdier og således utgjør en helserisiko for befolkningen. Dersom verdiene viser seg å overskride grenseverdiene, vil kommunen, Miljødirektoratet og Saint Gobain sammen etablere løsninger for å utbedre situasjonen.