Gå til innhold
Maria Dusinska i helseeffektlaboratoriet
Foto: Finn Bjørklid

Topp moderne helseeffekt­laboratorium på NILU

Vi omgir oss med stadig flere nye kjemikalier, og eksponeres daglig for en rekke stoffer og blandinger av stoffer vi ikke fullt ut kjenner virkningen av. Vi kommer i kontakt med disse kjemiske forbindelsene gjennom mat, klær, kosmetikk, møbler, luft og annet.

Forbindelsene har som regel viktige egenskaper, som for eksempel brannhemmende stoffer i klær, men de har også potensial til å påvirke miljøet og menneskers helse.

Virkningen av stoffene hver for seg, og også av blandingen av flere stoffer, trenger bedre dokumentasjon. Dette er et viktig punkt på NILUs forskningsagenda.

Enestående i Norge

For å kunne se nærmere på disse effektene har NILU investert i et helseeffektlaboratorium innenfor feltet human­toksikologi. Laboratoriets oppbygning er basert på omfattende forskning av dr. Maria Dusinska ved NILU, og er det eneste norske laboratoriet i sitt slag som tilbyr kvalitetssikring etter GLP (Good laboratory practice).

Laboratoriet har metoder for å undersøke om kjemiske forbindelser, nano-partikler, partikler og blandinger av disse er giftige, kreftfremkallende, påvirker immunforsvaret og/eller genene våre.

Det er mange historiske eksempler på at kjemiske forbindelser i utstrakt bruk har vært helse- og miljøskadelige. De mest kjente er kanskje røyking og blytilsetning i bensin.

Resultater fra helseeffektlaboratoriet er blant annet brukt til å vurdere virkningen av utslipp av aminer fra fremtidig karbonfangst på Mongstad og TCM (Technology Centre Mongstad).

Samfunnsnyttig

Det er viktig for samfunnet at effektene av disse stoffene er kartlagt før de blir tatt i bruk, samtidig som samfunnet skal kunne ta i bruk nyvinninger så raskt som mulig. Laboratoriet vil derfor kunne bidra til at nye kjemikalier og nanomaterialer blir trygt tilgjengelige for samfunnet.

Laboratoriet har utstrakt forskningsaktivitet, blant annet gjennom deltagelse i europeiske forskningsprosjekter, men leverer også tjenester og tester av helseeffekter til næringsliv og myndigheter. Den nære tilknytningen til forskningen sikrer at de meste moderne og oppdaterte metodene hele tiden er tilgjengelige, og de prøves også ut og valideres gjennom internasjonalt prosjektsamarbeid.

Under testing av helseeffektene utsettes cellekulturer (dvs. celler dyrket frem og oppbevart i begerglass/petriskåler) for miljøgifter, mikropartikler eller nanomaterialer. Forskeren observerer om de skades, dør eller endrer oppførsel. Metoden erstatter bruk av dyreforsøk, og reduserer dessuten tiden det tar å fremskaffe resultater som viser om et bestemt stoff eller blanding av stoffer er helseskadelige.

Næringslivet vil ved samarbeid med NILUs helseeffekt­laboratorium kunne sikre at produkter de utvikler og selger ikke har uheldig påvirkning på menneskelig helse og miljø. Laboratoriet vil lette myndighetenes mulighet til å regulere bruk av eksisterende og nye stoffer, og det vil sette forskningen i stand til å undersøke nye problem­stillinger.