– Vinduet for å handle minsker ekstremt fort, sa professor Karen O’Brien under den norske lanseringen av FNs klimapanels femte hovedrapport. – Om vi ikke reduserer utslippene nå, blir det enda vanskeligere å nå togradersmålet.
Synteserapporten, som oppsummerer og sammenstiller hovedfunn fra de tre delrapportene publisert i 2013 og 2014, påpeker at det er ikke mye tid igjen for å redusere og tilpasse utslippene våre for å nå togradersmålet. I dag ble den overrakt Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft.
Helhetlig vurdering
Synteserapportens sammenstilling av hovedfunnene fra de første delrapportene skal gi beslutningstagerne en helhetlig klimavurdering. Over 800 hovedforfattere og mer enn 1000 faglige bidragsytere med mer enn 8000 kommentarer står bak rapporten. Fra Norge stilte forskningsdirektør Jan Fuglestvedt (CICERO) og professor Karen O’Brien (UiO) som hovedforfattere.
Klimaendring som vitenskapelig faktum
Rapporten slår fast at det finnes tilstrekkelig vitenskapelig bevis for at klimaet har endret seg kontinuerlig de siste århundrene, men at de vesentlige endringene har funnet sted siden midten av 1900-tallet. Den globale gjennomsnittstemperaturen har økt, nedbørsmønstrene har endret seg, havet har blitt for varmt og for surt i enkelte områder, permafrost tiner, isbreer og havisen i Arktis smelter som aldri før og episoder med ekstremvær opptrer hyppigere enn noensinne. Panelet sier at det er ekstremt sannsynlig at menneskeskapte utslipp er den dominerende årsaken til klodens oppvarming.
Irreversible klimaendringer og deres konsekvenser
Konsekvensene av klimaendringene er allerede synlige, og kommer til å bli enda mer alvorlige i den nærmeste fremtiden. Temperaturøkningen fører til tap av naturmangfold gjennom utryddelse av mange arter. Vanntilgangen blir knapp og fører til begrenset mat, fattigdom og redusert helse. Ekstreme værforhold kan føre til økt flom, oversvømmelse eller skred. Fattigdom og naturkatastrofer vil drive mennesker på flukt, og risiko for voldelige konflikter kan øke.
De gode nyhetene
Samtidig viser rapporten også at risikoen for klimaendringene kan reduseres på kort og lang sikt gjennom en kombinasjon av både tilpasning og utslippsreduksjoner.
– Å løse klimautfordringene vil kreve en global dugnad, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet. – Det krever enorm innsats, men hvis alle land bidrar, skal det fremdeles være mulig å nå togradersmålet.
Togradersmålet
For å redusere risiko for videre klimaendringer skal den globale gjennomsnittstemperaturen senkes med 2 grader inntil 2050. Det betyr at utslipp av de viktigste drivhusgassene (CO2, metan, lystgass) må senkes betydelig.
– Fortsetter vi med dagens utslipp holder karbonressursene våre i 25-30 år til, sier Ellen Hambro. – Mens vi her i Norge bruker 10 tonn CO2 per borger i 2014, må vi jobbe for at hver enkelt verdensborger reduserer sitt utslipp til mellom 1,5 og 3,1 tonn i 2050.
Det samme gjelder på globalt nivå. For å redusere gjennomsnittstemperaturen må det globale klimautslippet reduseres med 40-70% fra 2010-2050 og være nær null eller under null i 2050. Dette er en stor utfordring.
Dagens lærdom
Konklusjonen fra FNs klimapanel er tydelig: Jo lengre vi venter med å gripe inn, jo mer alvorlige blir konsekvensene og jo mer vil det koste oss. Vi må kutte utslipp av klimagasser mye og raskt, men det vil ta tid. Alternativet er å fortsette som før.
Det er vårt valg.