Det nye verktøyet kalles NEAT, som står for Nested Environmental status Assessment Tool.
– NEAT gjør det mulig å gi en helhetlig vurdering av miljøtilstanden i europeiske havområder, sier dr. Borja AZTI i Spania. Dr. Borja er ekspert på marint biologisk mangfold, og koordinator for det europeiske forskningsprosjektet DEVOTES (www.devotes-project.eu).
Vil forstå det marine mangfoldet
– Dette er resultatet av den samlede innsatsen fra 23 partnere fordelt på 14 land, etter fire år med forskning i Østersjøen, Atlanterhavet, Middelhavet og Svartehavet, fortsetter dr. Borja. – Forskningen vår er viktig for å bedre forståelsen av hvordan menneskelig aktivitet påvirker marint biologisk mangfold, i tillegg til variasjoner som følger av klimaendringene.
NEAT er utformet for å støtte miljøvernmyndighetene i EUs medlemslands vurdering av marine områder. I tillegg kan verktøyet benyttes i arbeidet med de regionale havkonvensjonene (Regional Seas Conventions) og havstrategidirektivet. NEAT integrerer et tidligere utgitt verktøy, som inkluderer over 500 indikatorer som allerede benyttes eller er i ferd med å utvikles av de europeiske medlemslandene.
Har lagt vekt på brukervennlighet
– Marine tilstandsvurderinger er komplekse, sier Dr Borja, – men dette verktøyet gjør oppgaven mye enklere. Det var da også målet, ifølge en av utviklerne bak programvaren, Torsten Berg fra MariLim i Tyskland.
– Noen av disse verktøyene kan være vanskelig å bruke, så vi gjorde det vi kunne for å lage et brukervennlig grensesnitt.
Å bruke NEAT er enkelt: Først velger du det havområdet du ønsker å vurdere miljøtilstanden i. Så velger du de riktige indikatorene og habitatene for et bestemt område innenfor dette havområdet.
– NEAT bestemmer usikkerheten i indikatorverdiene, slik at du kan evaluere hvor sikker vurderingen er. Jo flere indikatorer og data du bruker, jo bedre blir vurderingen, fremhever Jacob Carstensen fra Aarhus Universitet. Han er en av miljøstatistikerne som har jobbet med utvikling av verktøyet.
Et allsidig verktøy
Men det aller beste med NEAT er fleksibiliteten.
– Brukerne kan tilpasse hvert trinn i vurderingen, og slik vil vurderingen bedre reflektere realiteten i området, legger Jesper Andersen fra NIVA Danmark Water Research til. Han er en av designerne bak ideen, og fortsetter med å forklare at NEAT er så allsidig at det også kan brukes til andre typer miljøvurdering, ikke bare marint biologisk mangfold.
– NEAT kan også brukes av bedrifter og konsulentselskaper som utfører alle typer miljøvurdering, avslutter Andersen.
NEAT og NEATs retningslinjer er allerede fritt tilgjengelig fra DEVOTES’ nettsted (http://www.devotes-project.eu/neat). I løpet av de neste månedene utvides NEAT med enda flere funksjoner og muligheter til å utføre skreddersydde biodiversitetsvurderinger – flere oppdateringer vil bli utgitt jevnlig.
Vil nå ut til flere
Prosjektmedlemmer jobber nå med å informere om verktøyet og organisere arbeidsmøter i medlemslandene og for de regionale havkonvensjonene. Norge tilhører f.eks. Oslo-Paris-konvensjonen (OSPAR), som er den internasjonale mekanismen som 15 regjeringer og EU samarbeider om for å beskytte det marine miljøet i det nordøstlige Atlanterhavet.
– Vi har allerede demonstrert verktøyet for myndighetene i Portugal og Spania, sier Alice Newton fra NILU i Norge og Universitetet i Algarve i Portugal, – og det har blitt godt mottatt av de som arbeider med de regionale havkonvensjonene.
Et innslag om DEVOTES-prosjektet vil bli sendt på TV-kanalen Euronews i juni. I tillegg arrangerer prosjektet en konferanse for sentrale interessenter og ledende forskere i Brussel i oktober. Temaet for konferansen er “Marine Biodiversity, the key to healthy and productive seas”.