Luftmassene i atmosfæren over Arktis har vært veldig stabile over lengre tid denne vinteren, med en meget kald stratosfære. Det betyr et tynnere ozonlag, men betyr det også hull i ozonlaget?


Ozonlaget over Arktis har vært tynnere enn normalt gjennom vinteren og tidlig på våren, og UV-strålingen fra sola har derfor økt tilsvarende. Naturlige svingninger, antar seniorforsker Tove M. Svendby, og forklarer at tykkelsen på ozonlaget avhenger av en rekke ulike forhold som kan variere sterkt i løpet av kort tid.
Kulde og sol kan gi lave ozonverdier
Denne vinteren har det vært flere store områder der vi har sett perlemorskyer – et sikkert tegn på at ozonlaget svekkes. Perlemorskyer dannes ved svært lave temperaturer i stratosfæren, under -80°C.
Oppe i stratosfæren svever det rundt en rekke klorforbindelser, både naturlige og menneskeskapte. Disse forbindelsene er i utgangspunktet stabile og reagerer i liten grad med ozon. Men på overflaten av perlemorskyene skjer kjemiske reaksjoner mellom passive klorforbindelser, og det dannes reaktive forbindelser.
Så lenge det er vinter og mørkt skjer det lite med ozonlaget. Men når sola titter fram i nord, fra mars og utover, kan det oppstå en kombinasjon av fortsatt svært lave temperaturer i stratosfæren, perlemorskyer med klorforbindelser og sollys. Sollyset river klorforbindelsene fra hverandre, og frigjør klorradikaler som igjen kan bryte ned ozon.
Rolige luftmasser gir mindre ozon
– Det er naturlig at luftmassene over Arktis ligger stille i lange perioder, forklarer forsker Ann Mari Fjæraa, – men i år har det vært kaldere og stabilt mye lenger enn vanlig. Det betyr at luftmassene ikke har løst seg opp, slik de vanligvis har gjort på denne tiden. Dette betyr igjen at det ikke er like mye ozon i stratosfæren når sola vender tilbake, som det det pleier å være.
Målinger foretatt like før påske viste at luftmassene er i bevegelse, og søndag 13. mars var ozonverdiene over Norge nær normalen. Forskerne holder øye med dag-til-dagsituasjonen, men akkurat nå er det ingen ting som tyder på ozonhull i tiden framover.
– Vi vil likevel understreke at episoder med tynnere ozonlag kan forekomme, og 10% tynnere ozonlag betyr at UV-strålingen øker tilsvarende, sier Svendby. – Derfor anbefaler vi at man er nøye med solkremen også denne påsken.