Gå til innhold
Bråtebrenning
Foto: Ingunn Trones, NILU

Svevestøv leder til helseskader

Husholdningsforbrenning og jordbruk er nøkkelutslippssektorer i fremtidig forvaltning av luftkvalitet, særlig med fokus på reduksjon av svevestøv (PM) og helseskader som følge av det.

Dette har seniorforsker Cristina de Brito Beirão Guerreiro fastslått i sin doktorgradsavhandling, «A novel combination of methods for air quality management support with focus on particulate matter». Doktorgraden ble avlagt ved Det Tekniske Universitetet i Gdansk 21. september 2016.

BaP og lungekreft

I avhandlingen identifiseres husholdningsforbrenning som en hovedutslippssektor for primær-svevestøv (PM) og benzo(a)pyren (BaP). Forbrenning i husholdninger er også av økende betydning for konsentrasjoner av svevestøv og BaP i Europa.

Guerreiro har videre estimert den europeiske befolknings eksponering for BaP, sett i sammenheng med den relaterte forekomsten av lungekreft. Dette gjorde hun ved å kombinere målinger, sprednings­modeller og relevante hjelpedata.

Funnene viser at omtrent 20% av den europeiske befolkningen ble utsatt for årlige gjennomsnitts­konsentrasjoner av BaP over målverdien (1 ng.m-3) i 2012. Kun ca. 12% av den europeiske befolkningen bor i områder med konsentrasjoner under anslått referansenivå for akseptabel risiko (0,12 ng.m-3).

Gøteborgprotokollen ikke tilstrekkelig

Jordbruk er den største utslippssektoren for NH3, en viktig forløper for svevestøv (PM). Den fører til dannelsen av sekundære uorganiske aerosoler (SIA). SIA står for om lag en tredjedel av PM10– og halvparten av PM2.5-konsentrasjonene i den regionale bakgrunnsluften i Europa.

Modellsimuleringene i denne studien, kombinert med måledata, viser at de avtalte utslippsreduksjonene i den reviderte Gøteborgprotokollen ikke vil være tilstrekkelig til å oppnå samsvar med svevestøvstandardene i Europa i 2020. Dermed bør ytterligere europeiske tiltak vurderes. En ytterligere reduksjon på 30% av NH3-utslippene fra landbruk vil kunne oppnås ved å gjennomføre tilgjengelige avbøtende tiltak. En slik reduksjon ville bidra til en reduksjon av PM2,5-nivåene, som ville ført til en reduksjon i for tidlig død på grunn av luftforurensning i Europa.

Cristina Guerreiro og bedømmelseskomitéen
På bildet (fra venstre): Prof. Jan Hupka, Gdansk Technical University, Prof. Jozef Pacyna, NILU & Gdansk Technical University, Cristina Guerreiro, Prof. Janusz GOLAS, AGH University of Science and Technology, Krakow, Poland, Prof. Stanislaw HLAWICZKA, Częstochowa University of Technology, Częstochowa, Poland. Foto: Privat