Gå til innhold

«Dopingkontroll» av ski

Skiløper i innspurt
Foto: Knut Kristoffersen

Forskere ved NILU – Norsk institutt for luftforskning mener de har funnet ut hvordan man kan raskt og enkelt sjekke ski for fluorholdig skismøring – rett før startskuddet går.

I 2015 fant forskere fra NILU og Norsk institutt for naturforskning (NINA) ut at meitemarken fra Voksenkollen var fulle av fluorstoffer. Fluorstoffer er svært vanskelig å bryte ned, de er skadelige for miljøet, og de er også farlige for mennesker å puste inn. Men, de vannavstøtende egenskapene gjør at de gir god glid på ski.

Enkel og billig løsning

Seniorforsker Martin Schlabach
Seniorforsker Martin Schlabach, NILU

Så hva skjer om man både vil gjøre det bra i løypa, men samtidig vil ha et sunt miljø? Til å begynne med har Langrennskomiteen i Norges Skiforbund (NSF) vedtatt et forbud mot bruk av fluorholdige skismøring for aldersbestemte klasser til og med 16 år.

– Men for å håndheve et slikt forbud må det finnes en form for undersøkelse av skiene som skal brukes i renn. Som med annen form for kontroll i idrett må denne undersøkelsen være enkel, gå fort og ikke koste for mye. Og det mener vi at vi har funnet en løsning på, forteller seniorforsker og langrennsentusiast Martin Schlabach fra NILUs avdeling for miljøkjemi.

I samarbeid med det tyske Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV har NILU utviklet to ulike metoder for enkel testing av skismøring under skirenn. Den ene går ut på å føre skien inn i et måleinstrument som så analyserer innholdet i skismøringen som er påført, den andre handler om å ta et avtrykk av skisålen som så analyseres på stedet. Når målingen viser fluorstoffer på skisålen vil løperen få gult kort og beskjed om å bytte til andre ski. Målet er å gi en umiddelbar tilbakemelding, og unngå diskvalifisering eller straff lenge etter at løpet er over.

– Metode nummer to har vist seg å være den enkleste å gjennomføre under reelle forhold, med minst mulig tilpassing av eksisterende måleinstrumenter og metoder, forklarer Schlabach.

– Derfor er det den vi først og fremst ønsker å teste ut videre. For øyeblikket jobber vi med å få på plass en finansieringsløsning som kan bringe oss helt i mål.

Vil bidra til totalforbud

Det var forskere fra NILU som først fant organiske fluorstoffer i norsk natur, og instituttets miljøkjemiavdeling er verdensledende innen analyse av alle typer organofluorforbindelser. Det betyr også at NILU-forskerne har fulgt nøye med på debatten rundt fluorstoffer i skismøring.

– Bruken av fluorstoffer i skismøring kan føre til skader på mennesker, og vi vet at stoffene også er svært skadelige for miljøet. Samtidig er det en utfordring å forby dem. Per i dag finnes det flere hundre ulike fluorstoffer, og det utvikles stadig nye. Så et forbud må på sikt være både totalt og gjennomførbart, sier Schlabach.