Det 6. i rekken av opplæringskurs i atmosfærisk sammensetning ble arrangert hos klima- og miljøinstituttet NILU på Kjeller utenfor Oslo fra 16. til 20. september 2024.
Arrangementet er et samarbeid mellom European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS)*, European Space Agency (ESA) og European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT) og arrangeres årlig. Kurset krever fysisk deltakelse, og i år var NILU med som vertsinstitusjon. I tillegg ble det i forkant også arrangert seks nettbaserte seminarer, åpne for et bredere publikum. Opptakene samt tilleggsressurser er tilgjengelig online.
– Å bli valgt som vert for dette arrangementet er en stor tillitserklæring til NILU. Det er med på å understreke hvor godt anerkjent instituttet er i det internasjonale fagmiljøet, sier seniorforsker og foredragsholder Ann Mari Fjæraa fra NILU.
Komplett oversikt
Opplæringen, rettet mot forskere tidlig i karrieren (inkludert hovedfagsstudenter og mer etablerte forskere) ga deltakerne mulighet til å utvide kunnskapen om tilgjengelige verktøy og datasett for å overvåke den atmosfæriske sammensetningen. 29 deltakere, hovedsakelig fra Copernicus-bidragsland og fra arrangørenes medlemsland, utvekslet ideer, kunnskap og erfaring. Målet med opplæringen er å gi en fullstendig oversikt over data og produkter som benyttes til å overvåke sammensetningen av atmosfæren, og eksempler på praktisk bruk. Temaene inkluderte fjernmålingsteknikker, målinger fra satellitt-, luftbårne og bakkebaserte plattformer, modellering, dataassimilering, modellevaluering og -validering, utslippsoversikter samt policykrav og -applikasjoner.
– Slik opplæring er avgjørende for å bygge ekspertise i å håndtere data om den atmosfæriske sammensetningen, øke kunnskapen om programmer som Copernicus, og fremme samarbeid på tvers av det vitenskapelige samfunnet, sier Chris Stewart fra ECMWF.
I tillegg hadde opplæringen som mål å hjelpe deltakerne å bli kjent med observasjoner og resultater fra modeller-kjøringer, samt gjøre dem kjent med tilgang til ulike applikasjoner, og lære om administrasjon og behandling av data fra forskjellige kilder for disse.
Samarbeidsprosjekter
Samarbeid og nettverksbygging er en viktig del av opplæringen. Deltakerne jobbet med prosjekter, enten i små grupper eller individuelt, og brukte informasjonen fra kursets forelesninger og datasett. Prosjektene dekket flere ulike applikasjoner og ble presentert av deltakerne på opplæringens siste dag. Noen eksempler på presentasjoner er en analyse av de portugisiske skogbrannene som fant sted mens opplæringen pågikk, påvisning av askesøyler fra islandske vulkanutbrudd, samt sammenligning av luftkvalitetsmålinger og -modellering.
Viktig innsikt fra forelesninger og webinarer
Opplæringen bød på en serie engasjerende forelesninger om ulike nøkkelaspekter ved atmosfærisk overvåkning. Leonor Tarrasón fra NILU diskuterte det politiske landskapet og betydningen av atmosfærisk overvåkning, mens CAMS-seniorforsker Mark Parrington (ECMWF) ga en oversikt over hvordan dette gjøres i praksis. Han koblet også innholdet fra webinarene til temaene som ble tatt opp i løpet av uken. Dominika Leskow-Czyzewska fra EUMETSAT og Edward Malina fra ESA presenterte ulike aspekter av satellittobservasjoner, og Augustin Colette fra INERIS utforsket datasettet CAMS Model Output Statistics (CAMS-MOS). Augustin Mortier fra Meteorologisk institutt presenterte ulike teknikker for å evaluere modelldata med observasjoner, mens Henk Eskes (KNMI) sammenlignet modeller med satellittobservasjoner, og viste hvordan dette gjøres i praksis for å ta hensyn til dataenes egenskaper. Totalt sett ga forelesningene deltakerne god innsikt i kompleksiteten involvert i atmosfærisk overvåking og modellering.
I uken før den fysiske opplæringen ved NILU ble det holdt forkurs i form av webinarer, som bakgrunnsinformasjon og forberedelse til den praktiske delen. EUMETSATs Frederico Fierli ga en oversikt over prinsippene og metodene for fjernmåling, Edward Malina fra ESA dekket fjernmålingsapplikasjoner og CAMS-forsker Johannes Flemming fra ECMWF introduserte modellering og prognoser. CAMS-seniorforsker Antje Inness (også fra ECMWF) dekket deretter det grunnleggende om dataassimilering, mens Henk Eskes fra KNMI tok for seg modellevaluering og validering. Til slutt rundet CAMS-direktør Laurence Rouil fra ECMWF av nettseminarene med en presentasjon om nedstrømstjenester og dataapplikasjoner.
– Takket være alle her har jeg lært så mye i løpet av kurset, mye mer enn det jeg hadde forventet. Jeg visste ikke hvordan jeg kunne bruke Python, eller hvordan jeg skulle bruke CAMS-datasettene, men nå har jeg lært alle disse tingene og kan bruke dem i arbeidet mitt, sa kursdeltaker Canan Atakul.
Det fullstendige opplæringsprogrammet, presentasjoner og forelesningsopptak er tilgjengelig via Copernicus’ nettside.
*CAMS er implementert av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts på vegne av EU-kommisjonen.