Gå til innhold
Mot smelteverket i Nikel
Foto: Benjamin Flatlandsmo Berglen

For mye svovel i lufta i Øst-Finnmark

Briketteringsanlegget i Zapoljarnij og smelteverket i Nikel slipper ut store mengder svoveldioksid (SO2) og tungmetaller. Disse byene ligger nær norskegrensen og utslippene påvirker luftkvaliteten i Sør-Varanger ved vind fra øst og sør.

NILU har måleprogram i grenseområdene på oppdrag fra norske myndigheter (Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet). Rapporten for perioden april 2015 – mars 2016 er nå offentliggjort.

Flere brudd på grenseverdiene

Måleprogrammet omfatter målinger av svoveldioksid, tungmetaller i luft og nedbør, samt meteorologi på målestasjonene Svanvik vest for Nikel og Karpdalen nord for Nikel/Zapoljarnij. I tillegg gjøres målinger av hovedkomponenter i nedbør i Karpbukt og svoveldioksid på Viksjøfjell.

Miljøbelastningen av svoveldioksid var lavere på Svanvik og høyere i Karpdalen denne perioden enn den foregående. Norske grenseverdier for svoveldioksid er overholdt på Svanvik, men i Karpdalen brytes de. Tillatt antall overskridelser for timemiddel per kalenderår er 24, og for 2016 er dette allerede brutt med 38 overskridelser per 31. mars. For kalenderåret 2015 ble grenseverdiene for timemiddelet til sammenlikning brutt med 27 timeverdier over 350 mikrogram (μg) svoveldioksid per kubikkmeter luft.

Grenseverdien for døgnmiddel (125 μg svoveldioksid per kubikkmeter med tre tillatte overskridelser per kalenderår) er også brutt i Karpdalen i 2016, med sju verdier per 31. mars. Sesongmiddel for vinterhalvår (20 μg svoveldioksid per kubikkmeter) er overskredet i Karpdalen for vinteren 2015/16 med målt gjennomsnittskonsentrasjon 29,8 μg svoveldioksid per kubikkmeter.

Briketter til ulempe

Den bebudede oppgraderingen ved briketteringsanlegget i Zapoljarnij er nå gjennomført, siste produksjonslinje ble satt i produksjon i desember 2015 (kilde: Kola GMK). Oppgraderingen innebærer at det nå lages nevestore malmbriketter, ikke pellets som tidligere. Og nå tørkes brikettene, ikke røstes slik som før (røsting innebærer at malmen varmes opp for å fjerne/svi av urenheter). Dette gjør at utslippene av svoveldioksid nå er redusert fra om lag 40 000 tonn per år til 8 000 tonn svoveldioksid per år fra Zapoljarnij.

Men svovelet som tidligere ble sluppet ut i Zapoljarnij forblir nå i brikettene og slippes ut i Nikel istedenfor. Dette er en ulempe sett med norske øyne, siden Nikel ligger nærmere norskegrensen og Pasvikdalen.

En annen faktor er at andel utslipp fra selve bygningene er større i Nikel. Disse diffuse utslippene påvirker luftkvaliteten i umiddelbar nærhet til smelteverket, dvs. Nikel by og Svanvik. Utslippene fra Nikel gir også opphav til episoder med forhøyede konsentrasjoner i Karpdalen ved vind fra sør.

Grenseverdier:

  • Norsk grenseverdi for vinterperioden (1. oktober – 31. mars) og for et kalenderår er 20 µg/kubikkmeter, satt for virkning på økosystemer.
  • Norsk grenseverdi for timemiddelverdi av SOer 350 µg/kubikkmeter og denne kan overskrides 24 ganger per kalenderår.
  • Norsk grenseverdi for døgnmiddelverdi av SOer 125 µg/kubikkmeter og denne kan overskrides tre ganger per kalenderår.
Kart over grenseområdene mellom Norge og Russland
Kart over grenseområdene Norge-Russland