Gå til innhold
Helene Muri

Helene Muri

Ansatt

Helene Muri er seniorforsker ved NILU, og Adjunkt ved NTNU Institutt for Energi og Prosessteknikk.

Muri jobber innen klima- og miljøforskning, med særlig fokus på karbonfjerning, soldimming (geoengineering) og kartlegging av utslipp og utslippsreduksjoner i bl.a. transportsektoren. Hun har publisert over 70 fagfellevurderte artikler og bidratt til IPCCs sjette hovedrapport i arbeidsgruppe 1 og 3. Hun leder European Marine Board Working Group on Marine Carbon Dioxide Removal og har bidratt til oppdateringer av FNs havrettskonvensjon (UNCLOS). Muri er også en aktiv forskningsformidler med over 250 mediebidrag, inkludert intervjuer med CNN, BBC og NRK, samt kronikker i Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Hun har sin utdanning fra The University of Reading med en BSc (Hons) i meteorologi og doktorgrad i atmosfære- og havfysikk fra The University of Oxford, Storbritannia i 2009.

Ekaterina Vorobeva, portrett

Ekaterina Vorobeva

Ansatt

Dr. Ekaterina Vorobeva har jobbet som postdoktor ved NILU siden januar 2024. Prosjektet hennes er en del av Copernicus Climate Change Service Evolution (CERISE)-prosjektet som tar sikte på å forbedre kvaliteten på C3S-reanalysen og sesongprognoseporteføljen. I sin postdoktorforskning vil Ekaterina analysere snøvarsler produsert av flere ledende meteorologiske sentre i Europa og diskutere snøens rolle i land-atmosfære-kobling.

Ekaterina har en doktorgrad fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. PhD-prosjektet hennes hadde fokus på å bruke bakkebaserte observasjoner av lavfrekvente lydbølger (infralyd) for å undersøke dynamikken i den midtre atmosfæren. Det ble lagt spesiell vekt på å studere gravitasjonsbølgeaktivitet og den stratosfæriske polare virvelen.

Jekaterinas viktigste forskningsinteresser inkluderer, men er ikke begrenset til, (i) atmosfærisk dynamikk og kjemi, (ii) mellomatmosfære, (iii) fjernmåling, (iv) atmosfærisk modellering.

Shridhar Jawak

Shridhar Jawak

Ansatt

Dr. Shridhar Jawak er prosjektleder/forsker ved Climate and Environmental Research Institute NILU.

Shridhar har mer enn 15 års forskningserfaring innen jordobservasjon (EO) og fjernmåling (RS), primært fokusert på jordens kryosfære. Han har leder-, koordinerings- og organiseringserfaring hentet fra sitt engasjement i forskningsinfrastrukturprosjekter med base på Svalbard. Dr. Jawak fungerte også som styringskomitémedlem og prosjektdeltaker i det EEA-finansierte prosjektet Cryosphere Integrated Observatory Network on Svalbard (CRIOS).

Før han flyttet til Norge, var han prosjektforsker ved Nasjonalt senter for polar- og havforskning (NCPOR), Goa, India, hvor han var involvert i EO- og RS-aktiviteter innen polarvitenskap med særlig fokus på Antarktis, Himalaya og Arktis. Dr. Jawaks forskningsinteresser dreier seg hovedsakelig om fjernmåling av jordens kryosfære, med et spesifikt fokus på å bruke bakke-, luftbårne og rombårne sensorer for å skjelne romlige endringer i de arktiske, antarktiske og Himalaya-områdene.

Ved NILU handler hans lederrolle om aktiv deltakelse i et spekter av pågående forskningsinfrastruktur og jordobservasjonsprosjekter innenfor ATMOS-avdelingen. Disse prosjektene inkluderer Aerosol, Clouds og Trace Gases Research Infrastructure (ACTRIS) sammen med dens nasjonale node, ACTRIS Norge, og spin-off-prosjekter (ENVRIHUB NEXT, POLARIN, CARGOACT). På EO-siden er han involvert i Copernicus In-situ component (COINS) og ESA validation Data centre (EVDC) aktiviteter.

Ann Mari Fjæraa

Ann Mari Fjæraa

Ansatt

Tildelte roller og posisjoner

  • Leder for EVDC-operasjoner og utvikling (ESA Atmopspheric Data Validation Centre)
  • SoMe kontaktpunkt og arrangør ved NILUs "Senter for atmosfæredata"

Ansvar

  • EVDC databehandlingskoordinator
  • Koordinering av innsats mot interessenter EEA, ESA, EUMETSAT, Norsk Romsenter for alle aktiviteter i senteret inkludert (EBAS og) EVDC
  • Senior prosjektleder; og ansvarlig for de tilhørende rollene
Rona L. Thomson

Rona Louise Thompson

Ansatt

Dr. Rona Thompson er seniorforsker ved NILU, Kjeller, siden 2011. 

Dr. Thompson har en doktorgrad i atmosfærisk kjemi fra Victoria University of Wellington, New Zealand. Siden hun fullførte doktorgraden, har Thompson vært postdoktor ved Max Planck Institute for Biogeochemistry i Jena, Tyskland, og ved Laboratory for Climate and Environmental Sciences i Saclay, Frankrike. 

Dr. Thompsons viktigste forskningsinteresser er å forstå kildene og slukene til atmosfæriske forurensninger, inkludert klimagasser, og prosessene som driver disse. Til dette bruker hun atmosfæriske transportmodeller og statistiske metoder. 

Dr. Thompson har lang erfaring med å jobbe med, og utvikle, numeriske modeller for atmosfærisk forskning. Hun er også utvikler av det atmosfæriske inversjonsrammeverket, FLEXINVERT.

Dr. Thompson er aktivt involvert i norske og europeiske forskningsprosjekter og er for tiden koordinator for Horisont Europa-prosjektet, EYE-CLIMA. Hun er også medleder for aktiviteten i Global Carbon Project N2O Budget. 

Sabine Eckhardt, portrett

Sabine Eckhardt

Ansatt

Med over 15 års erfaring ved NILU har seniorforsker Sabine Eckhardt jobbet med atmosfærisk transportmodellering siden 2006. Hennes ekspertise inkluderer utviklingen av FLEXPART-modellen, mye brukt til å studere transport og spredning av forurensende stoffer i atmosfæren.

Sabines forskning fokuserer primært på Arktis, og undersøker effekten av svart karbon og persistente organiske miljøgifter (POP) og deres interaksjoner med klimaendringene. Hun studerer avsetning av aerosoler og deres langsiktige innvirkning på arktiske miljøer, ved å bruke data fra kilder som iskjerner. I tillegg samarbeider hun med Meteorologiske Institutt, og forutsier spredning av vulkansk aske ved utbrudd.

Arbeidet hennes strekker seg også til Global Methane Pledge, der hun leder et prosjekt i AMAP-rammeverket (Arctic Monitoring and Assessment Programme), som tar for seg virkningen av metan på klimaendringene. Sabine leder AMAP-ekspertgruppen for kortlivede klimapåvirkere, og streber etter å dempe påvirkningen av forurensning som akselererer klimaoppvarmingen.

Cathrine Lund Myhre

Cathrine Lund Myhre

Ansatt

Dr. Cathrine Lund Myhre leder NILUs Senter for atmosfæredata. I tillegg leder hun ACTRIS Data Centre innenfor ACTRIS ERIC og er involvert i de fleste prosjektene ved Senter for atmosfæredata.

Lund Myhre har en doktorgrad i spektroskopi fra Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun har vært involvert i forskning og forskningsprosjekter ved NILU siden 2005. Hun er ekspert på målinger og forståelse av endringer i atmosfærens sammensetning, spesielt partikler og klimagasser, deres kilder, konsentrasjoner og langsiktige trender.

De siste 10–15 årene har Lund Myhre arbeidet med implementering og bruk av atmosfæriske observasjonsnettverk og infrastrukturer, samt tilgang til observasjonsdata. Dette inkluderer implementering av FAIR-data og FAIR-prinsipper innenfor ACTRIS, men også det atmosfæriske fagfeltet generelt.

Lund Myhre understreker betydningen av tverrfaglig samarbeid og kompetanse for å løse utfordringene knyttet til klima og miljø. Hun finner det både interessant og viktig å formidle klimakunnskap til både myndigheter, interessenter og folk flest.