Gå til innhold

Maria Magdalena Holmgren

Ansatt

Maria Magdalena Holmgren begynte i avdeling for miljøeffekter og bærekraft i juni 2024 og er prosjektleder i EU-prosjektet CE-RISE fra 1. oktober 2024. I tillegg skal hun jobbe med strategier for innovasjon og bærekraftig endring.

Maria Magdalena Holmgren, MSc, har solid erfaring innen innovasjonsledelse, bærekraftig transformasjon og organisasjonsutvikling i roller som senior prosjektleder, strateg og leder. Hun har ledet prosjekter på vegne av både næringsliv og offentlig sektor. Hun har +15 års erfaring med internasjonal prosjektledelse i industrielle sammenhenger, i og utenfor Europa.

Magdalena er en dreven prosjektleder som har initiert og implementert nasjonal og internasjonal FoU av høy kompleksitet og bygget konkurransedyktige partnerskap sammen med industri, leverandører, tekniske institutter, universiteter og myndigheter. Hun har erfaring med å lede innovasjons- og transformasjonsprosesser innen bransjer som gruvedrift og mineraler, sement og betong, bygg og anlegg, men også i tjenestesektoren; e-helse, kreative næringer og IT.

Hun er genuint interessert i samarbeid, innovasjon og robusthet. Hun brenner for å styrke forsknings- og innovasjonskapasiteten til organisasjoner og bransjer samt evnen til bærekraftig endring og samtidig opprettholde konkurranseevnen. Kritiske innovasjons- og overgangsmetaller er et av hennes interesseområder knyttet til resiliens.

Miguel las Heras Hernandez

Miguel Las Heras Hernández

Ansatt

Miguel Las Heras Hernandez er forsker ved NILU, basert i den vakre byen Trondheim.

Hans hovedkompetanseområde er sirkulær økonomi, med et nåværende fokus på å forbedre håndteringen av elektronisk avfall for å forbedre gjenbruk av ressurser og minimere tap ved slutten av livssyklusen. Han er en del av koordineringsteamet for CE-RISE-prosjektet og aktivt involvert i forskningsaktivitetene. Han har erfaring med å jobbe med materialstrømsanalyse (MFA) av plast og utforsket bioøkonomien, spesielt gjenbruk av husdyrgjødsel 💩 i norsk landbruk for å redusere avhengigheten av import av mineralfosfor. Han har også sett på måter å forhindre tap av trevirkeressurser i industrien.

Miguels arbeid er drevet av en lidenskap for å begrense påvirkningen av menneskelige aktiviteter i miljøet, og samtidig garantere et rettferdig, likestilt og inkluderende samfunn. Han integrerer sin bakgrunn i industriell økologi (Mastergrad i Industriell Økologi, NTNU, 2021) med produktdesign (Ingeniørgrad, Universidad de Valladolid, 2017) og utvikler innovative løsninger som ikke bare er effektive, men også morsomme å implementere og bruke.

Francis Barre, portrett

Francis Barre

Ansatt

Francis Barre jobber som doktorgradsstipendiat ved NILU i Trondheim og NTNU, med søkelys på å vurdere sosioøkonomisk eksponering for naturfarer.

Han har en mastergrad fra NTNU i industriell økologi, samt et ingeniørdiplom fra CentraleSupélec, Université Paris Saclay i Frankrike, som han fullførte i 2023.

Hans doktorgradsarbeid setter søkelys på å utvikle en multisektormodell av den norske økonomien med svært høy geografisk oppløsning. Målet er å hjelpe kommuner og industrien med å redusere risikoer knyttet til naturfarer, som øker i takt med klimaendringene.

Utenom sitt doktorgradsarbeid har Francis Barre også samarbeidet på flere oppgaver innen Europeisk temasenter for klimatiltak og energi (ETC/CME) for Det europeiske miljøbyrået (EEA), hvor han har utviklet metoder for miljøkonsekvensutredninger som Input-Output (IO) og livsløpsanalyse (LCA).

Émilien Bourgé

Émilien Bourgé

Ansatt

Émilien Bourgé jobber som doktorgradsstipendiat i fellesskap ved NILU og Universitetet i Oslo (UiO).

Han har en mastergrad i industriell økologi fra NTNU samt en ingeniørgrad fra Centrale Nantes (Frankrike).

Som en del av REWARD-prosjektet fokuserer doktorgradsarbeidet hans på å identifisere og evaluere mengden kritiske råvarer (CRM) i norsk avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE) og deres tilhørende tap under WEEE-behandling. Målet er å hjelpe WEEE-resirkuleringsanlegg med å forbedre gjenvinningen av CRM-er fra WEEE.

Portrett av Daniel Dean Moran

Daniel Dean Moran

Ansatt

Daniel Moran er miljøøkonom og jobber med kvantifiserering av biofysiske ressursene som brukes av økonomien. Han er en aktiv bidragsyter til globale multi-region input-output-modeller (MRIOs) som gir ‘digital twins’ av verdensøkonomien og brukes til å generere Scope 3 karbonfotavtrykksresultater. Dr. Moran jobber også med Scope 1 GHG-utslippsmodeller. Arbeidet hans har blitt omtalt i National Geographic, New York Times og The Economist.

Før han startet sin akademiske karriere jobbet Dr. Moran med Wall Street-prising av ESG-risiko ved MSCI og hjalp nobelprisvinneren Paul Romer med å skrive en lærebok om Principles of Economics.

Priser:

Clarivate/Web of Science Highly Cited Researcher i 2022, 2021, 2020 og 2019. Blant alle forskere og samfunnsvitere globalt er Highly Cited Researchers™ 1 av 1000. Stanford/Elsevier/Scopus høyt sitert forsker i løpet av 2021, 2020, 2019 (Topp 1,5% persentil i miljøvitenskap; topp 3% i økonomi)

Utdannelse

  • 2013 - PhD, School of Physics, The University of Sydney
  • 2007 - MS, Environmental Studies and Sustainability, Lund University
  • 2001 - BA, Philosophy, Whitman College

Stikkord:

datavitenskap; industriell økologi; miljøøkonomi; karbon fotavtrykk; biologisk mangfold fotavtrykk; legemliggjort vann; scope 3; forbruksbasert regnskap; LCA; kryssløpsanalyse (input-output analysis); materialflyt analyse; høy ytelse databehandling

Mahsa Motevallian

Mahsa Motevallian

Ansatt

Mahsa Motevallian er vitenskapelig prosjektkoordinator ved NILU med over syv års erfaring med å lede internasjonale og nasjonale forsknings- og innovasjonsprosjekter. Ved NILU fokuserer Mahsa på bærekraft og digitalisering, sirkulær økonomi, tilpasning og reduksjon av klimaendringer, miljø og helse samt interessentengasjement. Hun har erfaring med prosjektledelse, kommunikasjon og formidling, og har bidratt til NILUs suksess innen forskning.

Hun har en mastergrad i internasjonale miljøstudier og en bachelorgrad i biologi, noe som gir henne et sterkt grunnlag for å adressere miljø- og bærekraftsutfordringer.

Mahsa administrerer de EU-finansierte prosjektene CE-RISE og healthRiskADAPT og fungerer som arbeidspakkeleder og medleder i prosjektene CE-RISE, healthRiskADAPT, MISO og REWARD. Hun bidrar også til NILUs Grants Office, hvor hun bistår prosjektledere med søknadsutvikling og gir råd for å sikre store tilskudd.

Riccardo Buero

Riccardo Boero

Ansatt

Dr. Riccardo Boero er seniorforsker ved NILU i avdeling for miljøeffekter og bærekraft. Hans omfattende akademiske og forskningsmessige karriere har inkludert stillinger ved ulike europeiske institusjoner og ett tiår ved Los Alamos National Laboratory (LANL) i New Mexico, USA, før han gikk over til NILU i 2022.

Riccardo har en doktorgrad i økonomi fra Universitetet i Pavia, Italia, og en doktorgrad i sosiologi fra Universitetet i Surrey, Storbritannia. Forskningen hans spenner over klimapåvirkninger, - tilpasning og - sårbarhet, beregningsbasert samfunnsvitenskap, eksperimentell økonomi og atferdsøkonomi.

Med fokus på den kritiske sosiale og økonomiske dynamikken som driver bærekraftig fremgang, er Riccardo forpliktet til åpen vitenskap og dedikert til å innovere metodiske tilnærminger som oppnår betydelige effekter i den virkelige verden.

Marina Jennifer Hauser

Ansatt

Marina Hauser (ph.d.) er postdoktor ved avdeling for miljøeffekter og bærekraft ved NILU. Hun har doktorgrad i miljøsystemfag, og har sterk bakgrunn i industriell økologi med ekspertise i materialflytmodellering og livssyklusanalyse, spesielt i avfallshåndterings- og behandlingssektoren. I PLASTCYCLE-prosjektet vil hun evaluere strømmer av plast i Norge, og analysere forskjellige resirkuleringsscenarier.

Cristina Guerreiro

Cristina de Brito Beirao Guerreiro

Ansatt

Dr. Cristina Guerreiro er forskningsdirektør for miljøeffekter og bærekraft ved NILU, med fokus på forskning og innovasjon av bærekraftige og sirkulære løsninger for produkter og systemer på tvers av ulike økonomiske sektorer. 

Guerreiro har en doktorgrad i kjemi og en mastergrad i miljøteknikk. Hun har mer enn 25 års erfaring med å koordinere internasjonale og nasjonale forsknings- og statsstøtteprosjekter innen følgende områder: luftkvalitet, klimaendringer, miljø og helse, sirkulær økonomi, institusjonsbygging og involvering av interessenter og forskningskommunikasjon. 

Hun er koordinator for EUs forsknings- og innovasjonsprosjekt Circular Economy Resource Information System (CE-RISE). Hun har ledet NILUs arbeid for Det europeiske miljøbyrået (EEA) siden 2008 og er nestleder for European Topic Centre on Human Health and the Environment (ETC HE). Hun var koordinerende hovedforfatter av FNs miljøorganisasjons 6th Global Environment Outlook (GEO6)-rapport, samt styreleder for CEN/TC264/WG43. 

Evert Alwin Bouman

Evert Alwin Bouman

Ansatt

Ph.d. Evert A. Bouman, Seniorforsker, Avdeling for miljøeffekter og bærekraft i NILU, Postboks 100, 2027 Kjeller

Evert Bouman arbeider med å utvikle metodikk innenfor fagfeltet Industriell Økologi. Han jobber både med utvikling og bruk av forskjellige analysemetoder og verktøy, blant annet livssyklusanalyse (Life Cycle Assessment - LCA), kryssløpsanalyse (Input-Output Analysis - IO), materialstrømsanalyse (Material Flow Analysis - MFA), helseeffektvurdering, og kost-nytte-analyse. Disse modellene gir innsikt i miljøavveininger, fordeler og eventuelt problemskift knyttet til politikk for å redusere klimaendringer og for en sirkulær og bærekraftig samfunnsomstilling.

Bouman har doktorgrad i Industriell Økologi fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), mastergrad i Industriell Økologi fra Leiden Universitet, Nederland og mastergrad i kjemisk prosessteknologi fra Teknisk Universitet Delft, Nederland.

Ved NILU har Bouman ledet forskjellige oppgaver i det Europeiske temasenteret for luftforurensning (ETC/ATNI) og temasenteret for klima og energi (ETC/CME). I temasentrene arbeider han blant annet med metoder for å vurdere fordeler og ulemper av fornybare energikilder i det europeiske energisystemet, nedbrytningsanalyse av utslippstrender, og utslippsutsetting i global handel. I tillegg er han leder for en arbeidspakke for risiko-nytte-vurdering av nanomaterialer i det Horizon 2020-finansierte europeiske forskningsprosjektet RiskGONE, han er arbeidspakkeleder for livssykluseffekter av plastgjenvinningsscenarier i det nasjonalt finansierte prosjektet Plastcycle, og han er NILUs prosjektleder i det nasjonalt finansierte Senter for Forskningsbasert Innovasjon earthresQue. Til slutt leder Bouman NILUs egen modellutvikling for bærekraftvurdering i prosjektet DECIAS.

Haiying Liu

Hai-Ying Liu

Ansatt

Dr. Hai-Ying Liu, seniorforsker ved NILU, kombinerer økologisk ekspertise med en lidenskap for bærekraftig byutvikling. Hun har en mastergrad i miljøvern fra Inner Mongolia University, Kina, og en doktorgrad i miljøbiologi fra Universitetet i Oslo, Norge.

Dr. Liu spesialiserer seg på overvåking og vurdering av naturbaserte løsninger for å forbedre miljøkvaliteten og folkehelsen. Tilnærmingen hennes er både tverrfaglig og integrerende, og takler de komplekse utfordringene med klimaendringer, byutvikling og folkehelse. Hun er spesielt fokusert på å fremme samfunnsengasjement og bruke deltakende metoder med flere aktører for å drive miljøatferdsendringer og fremme helse.

Dr. Liu startet ved NILU med et postdoktorstipend mellom 2007 og 2008, med fokus på virkningene av klimaendringer og luftforurensning på skogens biologiske mangfold. I løpet av denne tiden spilte hun også en nøkkelrolle i å administrere og koordinere flere EU-prosjekter. For tiden er arbeidet hennes drevet av en visjon om å integrere miljøkvalitet med urbant liv, med sikte på å forvandle byer til motstandsdyktige og sunne rom for fremtidige generasjoner. Som seniorforsker leder og støtter Dr. Liu aktivt koordinering av EU-prosjekter og -forslag. Hun bidrar også med sin kompetanse til NILUs tilskuddskontor og som evaluator for både EU-søknader og nasjonale søknader og prosjekter.

Sonja Grossberndt

Ansatt

Sonja Grossberndt jobber som forsker i avdelingen for miljøeffekter og bærekraft.

Grossberndts arbeid fokuserer på brukermedvirkning, citizen science og forskningsformidling. Hun jobber også som administrativt ansvarlig i en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter.