Gå til innhold
Jean Froment

Jean Froment

Ansatt

Jean Froment er forsker ved klima- og forskningsinstituttet NILU.

Jean har gjennomført sin doktorgrad. ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Universitetet i Oslo (UiO) med fokus på Effektstyrt analyse (EDA). Hans post-doktorale erfaringer ved UFZ (Leipzig, Tyskland) og Stockholms universitet (Sverige) fokuserte på å utføre ikke-målanalyse av biologiske og miljømessige prøver.

Jeans viktigste forskningsinteresser inkluderer screening av miljøprøver (partikler, vann ...) ved kromatografi (LC eller GC) koblet til høyoppløselige massespektrometre (HRMS). Sammen med in vitro bioassays tillater ikke-målanalyse påvisning av uventede giftstoffer i miljøet.

Jean er også lidenskapelig opptatt av bruken av åpen kildekode-programvare for databehandling av HRMS-data og i silico-verktøy for å avsløre den kjemiske sammensetningen og strukturen til ukjente funksjoner.

William Frederik Hartz

William Hartz

Ansatt

Dr. William Hartz er forsker ved Institutt for miljøkjemi og helseeffekter ved NILU. Han har tidligere fullført sin doktorgrad ved University of Oxford og Universitetssenteret på Svalbard og har for tiden en ekstern stilling ved Örebro universitet i Sverige.

Viktigste forskningsinteresser:

  • Miljøgifters skjebne i isbreer og arktiske miljøer, inkludert særlig fokus på per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS)
  • Mekanismer for langtransportert atmosfærisk transport av miljøgifter med særlig fokus på polare miljøer
  • Observasjoner fra snø- og iskjerner for å forstå forurensning, klima og bredynamikk

De siste årene har forskningen hans fokusert på kilder og prosesser til per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) i snø og is på Svalbard. Dette arbeidet har ført til oppdagelsen av nye arktiske forurensninger, observasjon av høy sesongvariasjon i PFAS-avsetning i Arktis og ny forståelse av PFAS sine atmosfæriske kilder til Arktis ved å bruke en iskjerne som en registrering av historisk atmosfærisk avsetning.

William er også en del av NILUs atmosfæriske overvåkingsteam for organiske miljøgifter, og bruker data fra flere NILU-stasjoner som Zeppelinobservatoriet på Svalbard (79°N). Hvert år publiserer de en rapport om nivåene av >250 organiske miljøgifter i by-, distrikts- og arktisk luft i Norge og Svalbard.

William er tilgjengelig for å diskutere industriløsninger og overvåking for PFAS og andre fluorerte forurensninger.

Cleo Lisa Martin

Cleo Lisa Davie-Martin

Ansatt

Dr. Cleo Davie-Martin jobber som forsker ved NILU, på Framsenteret, Tromsø.

Hun har en doktorgrad i miljø- og analytisk kjemi fra University of Otago, som satte søkelys på fordampningsprosesser som påvirker den lokale og globale distribusjonen av semi-flyktige organiske forurensninger, inkludert plantevernmidler og bromerte flammehemmere.

Hennes påfølgende arbeid fokuserte på bioremediering av polysykliske aromatiske hydrokarboner i forurenset jord, samt biogene utslipp av flyktige organiske forbindelser fra arktisk tundra/permafrost og marine økosystemer.

Cleo har en sterk bakgrunn innen analytisk metodeutvikling og kvantifisering på tvers av en rekke forurensningsklasser og ulike miljøprøver. Hun har jobbet mye med termisk desorpsjon, gasskromatografi-massespektrometri og protonoverføring-reaksjons massespektrometri-teknikker.

Ved NILU er Cleo involvert i flere miljøovervåkingsprosjekter, samt digitalisering og databaserelatert utvikling og rapportering.

Natascha Schmidt

Natascha Schmidt

Ansatt

Dr. Natascha Schmidt er seniorforsker ved NILU i Tromsø.

Hun har studert land- og marineøkologi og tok doktorgraden sin i miljøkjemi ved Aix-Marseille-universitetet i Sør-Frankrike. Der arbeidet hun med forekomst, transport og skjebne til mikroplast og tilhørende organiske miljøgifter i det marine miljøet.

Dr. Schmidt er ekspert på forskning på mikroplast, med et nåværende fokus på atmosfæriske målinger. Hun arbeider også med å forstå dynamikken av bildekkpartikler og tilhørende organiske miljøgifter i miljøet. En av hennes prioriteringer er å formidle vitenskapelig kunnskap til allmennheten, interessenter og myndighetsrepresentanter, samt til forskersamfunnet.