Gå til innhold
Helene Muri

Helene Muri

Ansatt

Helene Muri er seniorforsker ved NILU, og Adjunkt ved NTNU Institutt for Energi og Prosessteknikk.

Muri jobber innen klima- og miljøforskning, med særlig fokus på karbonfjerning, soldimming (geoengineering) og kartlegging av utslipp og utslippsreduksjoner i bl.a. transportsektoren. Hun har publisert over 70 fagfellevurderte artikler og bidratt til IPCCs sjette hovedrapport i arbeidsgruppe 1 og 3. Hun leder European Marine Board Working Group on Marine Carbon Dioxide Removal og har bidratt til oppdateringer av FNs havrettskonvensjon (UNCLOS). Muri er også en aktiv forskningsformidler med over 250 mediebidrag, inkludert intervjuer med CNN, BBC og NRK, samt kronikker i Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Hun har sin utdanning fra The University of Reading med en BSc (Hons) i meteorologi og doktorgrad i atmosfære- og havfysikk fra The University of Oxford, Storbritannia i 2009.

Amandip Sangha

Amandip Sangha

Ansatt

Dr. Amandip Sangha er seniorforsker ved avdeling for digitale teknologier ved NILU. Han har en PhD i matematikk fra Universitetet i Oslo. Hans faglige interesser er i matematisk modellering, data science, ML/AI og HPC anvendt på fagfelt relatert til klima og miljø.

Han motiveres av å bidra med samfunnsnyttig forskning og kunnskapsutvikling på klima og miljøfeltet.

Azimil Gani Alam

Azimil Gani Alam

Ansatt

Azimil Gani Alam har en bachelor- og mastergrad i maskinteknikk (studier om ventilasjon og innendørs luftkvalitet) fra University of Indonesia og Kookmin University Sør-Korea. Med over seks års entusiastisk og sertifisert erfaring innen energi- og ventilasjonsrevisjoner i Indonesia, har Azimil Gani Alam finpusset sin ekspertise på dette kritiske feltet.

Han tar nå en doktorgrad ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, med fokus på å utvikle et nytt brukerorientert bygningsstyringssystem for å optimalisere innemiljøkontroll i undervisningsbygg. Oppgaven er en del av DiggMinSkole-prosjektet, og NILU, NAAF og Oslo kommune veileder og koordinerer.

Thomas Walmsley

Ansatt

Thomas Walmsley er ansatt som ingeniør i avdeling for Måle- og instrumentteknologi. Han har ein mastergrad i Miljøkjemi og Toksikologi (MSENVITOX) frå NTNU der han gjennom masteroppgåva «Studies of environmental footprint in Brøggerdalen after rocket launching in Ny-Ålesund» utførte prøvetaking, oppslutting og kjemisk analyse av sporelement og PCBar i sediment.

Han er ein del av gruppa som arbeider med Medusa GC-MS. I tillegg har han instrumentansvar for EC/OC der han analyserar karbonhaldige aerosolar i forbinding med overvakingsprosjekta og andre prosjekt.

Administrerende direktør Tomas Eric Nordlander

Tomas Eric Nordlander

Ansatt

Jeg er født i Sverige og har hatt muligheten til å bo og jobbe i flere land, noe som har beriket mitt perspektiv. Jeg har en bachelorgrad i elektronikkteknikk, en mastergrad i Management Science, og en doktorgrad i kunstig intelligens (AI). Forskningen min har primært fokusert på AI, med ytterligere utforskning innen Management Science. Jeg brenner for forskningsdrevet innovasjon og dens anvendelse i både offentlig og privat sektor. Ved siden av forskningsarbeidet mitt har jeg engasjert meg i entreprenørskap og grunnlagt flere selskaper. I løpet av de siste 25 årene har jeg hatt en rekke styreverv. Min karriere har utviklet seg fra forskning til ledelse og lederroller ved ulike norske forskningsinstitutter.
Jeg er heldig for muligheten til å jobbe ved NILU sammen med dyktige kolleger, med et fokus på å skape bærekraftig utvikling gjennom internasjonalt ledende klima- og miljøforskning.
På fritiden liker jeg å tilbringe tid med familien min, riste kaffe, samle fyllepenner, og lese mye.
Ayan Chatterjee

Ayan Chatterjee

Ansatt

Dr. Ayan Chatterjee er forsker ved NILU Digitale teknologier, Kjeller, og førsteamanuensis II ved Høyskolen Kristiania, Oslo, med tidligere akademiske stillinger ved Universitetet i Agder og Simula FoU. Dr. Chatterjee er kjent for sin tverrfaglige forskning, og bygger bro mellom felt som programvareteknikk, datavitenskap, menneskesentrert AI, datautvinning og digital helse for å fremme innovasjon i akademia, industri, og offentlig sektor.

Dr. Chatterjee fullførte sin mastergrad i programvareteknikk ved Jadavpur University, India, og har en doktorgrad i IKT med fokus på e-helse fra Universitetet i Agder, Norge. Doktorgradsarbeidet hans fokuserte på maskinlæringsbasert e-coaching for personlige helseanbefalinger, banebrytende metoder innen personlig helsedatahåndtering og hybride beslutningssystemer. Hans ekspertise spenner over programvareteknikk, datavitenskap og kunnskapsteknikk, og gjør ham i stand til å takle komplekse utfordringer innen helse- og miljøvitenskap og drive brukersentrerte, datadrevne løsninger som påvirker både forskning og industri.

Dr. Chatterjee er en aktiv bidragsyter til EU-prosjekter, og leder eller samarbeider om arbeidspakker med fokus på datavitenskap, digital helse, miljøovervåking og programvareutvikling. Hans prosjektledelse inkluderer å overvåke leveranser, koordinere oppgaver og sikre samsvar med EUs forskningsmål. Ved Høyskolen Kristiania har han designet og undervist i videregående kurs som «Secure Software Development» og «AI for Cybersecurity» for masterstudenter, med fokus på cybersikkerhet og programvarepålitelighet og veiledning av masteroppgaver.

Med en h-indeks på 24 og over 950 siteringer, deler Dr. Chatterjee funnene sine gjennom konferanser, presentasjoner og tidsskrifter, og sitter i redaksjonen for Scientific Reports. Hans karrieremål er å avansere som forskningsprofessor i informatikk, og fremme tverrfaglig samarbeid for å møte virkelige utfordringer innen dataanalyse på tvers av ulike domener. Dr. Chatterjees arbeid i skjæringspunktet mellom teknologi, miljømessig bærekraft og menneskelig velvære understreker hans forpliktelse til virkningsfull, innovativ forskning, og bidrar til meningsfulle fremskritt innen vitenskap, utdanning og samarbeid på tvers av sektorer.

Ekaterina Vorobeva, portrett

Ekaterina Vorobeva

Ansatt

Dr. Ekaterina Vorobeva har jobbet som postdoktor ved NILU siden januar 2024. Prosjektet hennes er en del av Copernicus Climate Change Service Evolution (CERISE)-prosjektet som tar sikte på å forbedre kvaliteten på C3S-reanalysen og sesongprognoseporteføljen. I sin postdoktorforskning vil Ekaterina analysere snøvarsler produsert av flere ledende meteorologiske sentre i Europa og diskutere snøens rolle i land-atmosfære-kobling.

Ekaterina har en doktorgrad fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. PhD-prosjektet hennes hadde fokus på å bruke bakkebaserte observasjoner av lavfrekvente lydbølger (infralyd) for å undersøke dynamikken i den midtre atmosfæren. Det ble lagt spesiell vekt på å studere gravitasjonsbølgeaktivitet og den stratosfæriske polare virvelen.

Jekaterinas viktigste forskningsinteresser inkluderer, men er ikke begrenset til, (i) atmosfærisk dynamikk og kjemi, (ii) mellomatmosfære, (iii) fjernmåling, (iv) atmosfærisk modellering.

Jean Froment

Jean Froment

Ansatt

Jean Froment er forsker ved klima- og forskningsinstituttet NILU.

Jean har gjennomført sin doktorgrad. ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Universitetet i Oslo (UiO) med fokus på Effektstyrt analyse (EDA). Hans post-doktorale erfaringer ved UFZ (Leipzig, Tyskland) og Stockholms universitet (Sverige) fokuserte på å utføre ikke-målanalyse av biologiske og miljømessige prøver.

Jeans viktigste forskningsinteresser inkluderer screening av miljøprøver (partikler, vann ...) ved kromatografi (LC eller GC) koblet til høyoppløselige massespektrometre (HRMS). Sammen med in vitro bioassays tillater ikke-målanalyse påvisning av uventede giftstoffer i miljøet.

Jean er også lidenskapelig opptatt av bruken av åpen kildekode-programvare for databehandling av HRMS-data og i silico-verktøy for å avsløre den kjemiske sammensetningen og strukturen til ukjente funksjoner.

Shridhar Jawak

Shridhar Jawak

Ansatt

Dr. Shridhar Jawak er prosjektleder/forsker ved Climate and Environmental Research Institute NILU.

Shridhar har mer enn 15 års forskningserfaring innen jordobservasjon (EO) og fjernmåling (RS), primært fokusert på jordens kryosfære. Han har leder-, koordinerings- og organiseringserfaring hentet fra sitt engasjement i forskningsinfrastrukturprosjekter med base på Svalbard. Dr. Jawak fungerte også som styringskomitémedlem og prosjektdeltaker i det EEA-finansierte prosjektet Cryosphere Integrated Observatory Network on Svalbard (CRIOS).

Før han flyttet til Norge, var han prosjektforsker ved Nasjonalt senter for polar- og havforskning (NCPOR), Goa, India, hvor han var involvert i EO- og RS-aktiviteter innen polarvitenskap med særlig fokus på Antarktis, Himalaya og Arktis. Dr. Jawaks forskningsinteresser dreier seg hovedsakelig om fjernmåling av jordens kryosfære, med et spesifikt fokus på å bruke bakke-, luftbårne og rombårne sensorer for å skjelne romlige endringer i de arktiske, antarktiske og Himalaya-områdene.

Ved NILU handler hans lederrolle om aktiv deltakelse i et spekter av pågående forskningsinfrastruktur og jordobservasjonsprosjekter innenfor ATMOS-avdelingen. Disse prosjektene inkluderer Aerosol, Clouds og Trace Gases Research Infrastructure (ACTRIS) sammen med dens nasjonale node, ACTRIS Norge, og spin-off-prosjekter (ENVRIHUB NEXT, POLARIN, CARGOACT). På EO-siden er han involvert i Copernicus In-situ component (COINS) og ESA validation Data centre (EVDC) aktiviteter.

Bendik Østrem Svalastog

Bendik Østrem Svalastog

Ansatt

Bendik Østrem Svalastog jobber som full-stack utvikler. Hans kjernekompetanse ligger innen DevOps, Java, diskret matte, arbeidsmetodikker og logikk, og faglig formidling. Han har en bachelor i programmering fra Universitetet i Oslo og ved siden av jobben tar han en mastergrad i programmering og systemarkitektur samme sted, for å styrke faglig dybde og forfølge en interesse for forskning.

Bendik har hatt mange jobber som lærer, for både barn og voksne, og har tatt med seg det til NILU og holdt kurs om Git og Test Driven Development (TDD) for kolleger. Han har en mangfoldig arbeidserfaring fra corporate konsulentbransje og har jobbet med store aktører som Telenor, Mesta, Vipps, Produsentregisteret, Ardoq, Digitalt Førerkort og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap. Han har også vært et år på Frischsenteret som forskningsassistent i et prosjekt rett etter studietiden.

Huy Dong Gia

Huy Duong Gia

Ansatt

Huy Duong Gia er for tiden doktorgradsstipendiat ved Stiftelsen NILU (siden 2023).

Han har en bachelorgrad i kontrollteknikk og automatisering (fra 2015 til 2019 ved Ho Chi Minh-byens tekniske universitet), der han lærte om kontrollteknikk, innebygde systemer, elektronisk design (PCB) og IoT-applikasjon.

Han gikk deretter videre til å bli systemingeniør med innebygde systemer (fra 2019 til 2021 ved BKASIC Technology cooperation). I løpet av 2 år som ingeniør designet og programmerte han (C-språk) innebygd system for elektroniske produkter, spesielt med høyhastighets signalenheter. Han brukte IoT-applikasjon for å kontrollere produktet over internett, og designet maskinvare (PCB) for innebygd system, kontrollkort og høyfrekvent PCB.

Huy tok så sin mastergrad i mikro- og nanosystemteknologi (fra 2021 til 2023 ved Universitetet i Sørøst-Norge). Her dro han til den lille verden for å studere nano- og mikrosystemteknologi, spesielt fotonikkenheter, optikk og MEMS-design (Mechanic-Electronic Micro System).

Nå jobber han under MISO-prosjektet. Hans hovedfokus er å utvikle omgivelsesmonitorer for drivhusgasser (GHG) med lavt strømforbruk for langsiktig distribusjon i Arktis og våtmarker. Ved å integrere tinyML (Tiny Machine Learning) har han ikke bare som mål å forbedre nøyaktigheten og påliteligheten til data som samles inn fra disse sensorene, men også å redusere strømforbruket ved langvarig bruk. Målet er å gjøre luftkvalitetsdata i Arktis og våtmarker mer tilgjengelige, nøyaktige og nyttige for forskere og allmennheten.