Daniel Dean Moran
Daniel Moran er miljøøkonom og jobber med kvantifiserering av biofysiske ressursene som brukes av økonomien. Han er en aktiv bidragsyter til globale multi-region input-output-modeller (MRIOs) som gir ‘digital twins’ av verdensøkonomien og brukes til å generere Scope 3 karbonfotavtrykksresultater. Dr. Moran jobber også med Scope 1 GHG-utslippsmodeller. Arbeidet hans har blitt omtalt i National Geographic, New York Times og The Economist.
Før han startet sin akademiske karriere jobbet Dr. Moran med Wall Street-prising av ESG-risiko ved MSCI og hjalp nobelprisvinneren Paul Romer med å skrive en lærebok om Principles of Economics.
Priser:
Clarivate/Web of Science Highly Cited Researcher i 2022, 2021, 2020 og 2019. Blant alle forskere og samfunnsvitere globalt er Highly Cited Researchers™ 1 av 1000. Stanford/Elsevier/Scopus høyt sitert forsker i løpet av 2021, 2020, 2019 (Topp 1,5% persentil i miljøvitenskap; topp 3% i økonomi)
Utdannelse
- 2013 - PhD, School of Physics, The University of Sydney
- 2007 - MS, Environmental Studies and Sustainability, Lund University
- 2001 - BA, Philosophy, Whitman College
Stikkord:
datavitenskap; industriell økologi; miljøøkonomi; karbon fotavtrykk; biologisk mangfold fotavtrykk; legemliggjort vann; scope 3; forbruksbasert regnskap; LCA; kryssløpsanalyse (input-output analysis); materialflyt analyse; høy ytelse databehandling
Evert Alwin Bouman
Ph.d. Evert A. Bouman, Seniorforsker, Avdeling for miljøeffekter og bærekraft i NILU, Postboks 100, 2027 Kjeller
Evert Bouman arbeider med å utvikle metodikk innenfor fagfeltet Industriell Økologi. Han jobber både med utvikling og bruk av forskjellige analysemetoder og verktøy, blant annet livssyklusanalyse (Life Cycle Assessment - LCA), kryssløpsanalyse (Input-Output Analysis - IO), materialstrømsanalyse (Material Flow Analysis - MFA), helseeffektvurdering, og kost-nytte-analyse. Disse modellene gir innsikt i miljøavveininger, fordeler og eventuelt problemskift knyttet til politikk for å redusere klimaendringer og for en sirkulær og bærekraftig samfunnsomstilling.
Bouman har doktorgrad i Industriell Økologi fra Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), mastergrad i Industriell Økologi fra Leiden Universitet, Nederland og mastergrad i kjemisk prosessteknologi fra Teknisk Universitet Delft, Nederland.
Ved NILU har Bouman ledet forskjellige oppgaver i det Europeiske temasenteret for luftforurensning (ETC/ATNI) og temasenteret for klima og energi (ETC/CME). I temasentrene arbeider han blant annet med metoder for å vurdere fordeler og ulemper av fornybare energikilder i det europeiske energisystemet, nedbrytningsanalyse av utslippstrender, og utslippsutsetting i global handel. I tillegg er han leder for en arbeidspakke for risiko-nytte-vurdering av nanomaterialer i det Horizon 2020-finansierte europeiske forskningsprosjektet RiskGONE, han er arbeidspakkeleder for livssykluseffekter av plastgjenvinningsscenarier i det nasjonalt finansierte prosjektet Plastcycle, og han er NILUs prosjektleder i det nasjonalt finansierte Senter for Forskningsbasert Innovasjon earthresQue. Til slutt leder Bouman NILUs egen modellutvikling for bærekraftvurdering i prosjektet DECIAS.