Gå til innhold

Sport og fritid

Skikjøring i løssnø
Foto: Colourbox

NILUs tjenester for sportsindustrien:

NILU bidrar til en bærekraftig sportsindustri. Vi tilbyr analyser for bestemmelse av en rekke per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS-er) i sportsklær og -tekstiler. Vi jobber også med impregneringsmidler og smøremidler.

NILU benytter væskekromatografi med et massespektrometer som detektor ved bestemmelse av PFAS-er. Vi kan også bistå med målinger av mikroplast i biota og avløpsvann, og jobber med å etablere en målemetode for luft.

Vi tilbyr

  • Screeninganalyser
  • PFAS-analyser av sportsklær og tekstiler
  • PFAS-analyser av impregneringsmidler
  • Stikkprøver av skisåler
  • Fluoranalyser av skismøring
  • Måling av mikroplast i biota og avløpsvann

Eksempler på oppdrag

Sammen mot fluor

Skiløper i innspurt

I samarbeid med det tyske Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV har NILU utviklet en enkel og rask metode for testing av skismøring under skirenn. Det tas stikkprøver av skisåler ved hjelp av en spesiell teip, teipbiten sendes så inn til analyse som kan avsløre bruk av fluorstoffer i smøringen.

Les mer: NILU og Norges Skiforbund jobber sammen mot fluor

 

Sjekk gressbanen

Et par fotballsko slengt på en gressmatta

Rundt 3000 tonn gummigranulat forsvinner fra norske kunstgressbaner hvert år. Mange timer med fotballspilling, undersøkelser og innrapportering av data fra lærere og elever har ført til ny kunnskap om svinn av gummigranulat på norske kunstgressbaner. Se resultatene i rapporten fra NILU, Akvaplan-niva AS, Sintef Ocean, Havforskningsinstituttet, Norges forskningsråd og Nettverk for miljølære.

Les mer: Tusenvis spilte fotball for forskning