Gå til innhold
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Veikart for nasjonal bruk av Copernicus-satellitter til klima- og miljøovervåkning

Europas Copernicus-program skal lansere egne satellitter for måling og overvåkning av klimagasser. Dataene skal brukes til å evaluere effekten av klimatiltak og kvantifisere utslippsreduksjon i europeiske land opp mot forpliktelser i Paris-avtalen.

Jordobservasjonsprogrammet heter «CO2M – The Copernicus Carbon Dioxide Monitoring mission», og satellittene skal etter planen skytes opp i 2025/2026. Les detaljert beskrivelse av CO2M (Mission requirements document) her

Nyttig for Norge

I Norge vil en rekke etater, næringsliv og forskningsinstitusjoner ha nytte av disse dataene og de tilknyttede CO2MVS tjenestene. Det vil gi Norge tilgang til nye data for miljøovervåking av måleparametere som f.eks. CO2, metan, fluorescens, vanndamp og aerosoler.

Utarbeidelse av veikart (roadmap)

NILU og CICERO fått i oppdrag fra Norsk Romsenter (NRS) å utvikle et nasjonalt veikart for å utrede og forberede nyttiggjøring av CO2M-data i Norge med involvering av sentrale relevante forvaltningsaktører.

Det nasjonale veikartet for CO2M vil utdype nye muligheter innen datautnyttelse og tjenester relatert til kvantifisering, verifisering, rapportering og kontroll av klimagassutslipp i Norge.

Det nasjonale veikartet vil gi oss en analyse av muligheter, begrensinger, behov og ønsker knyttet til nasjonalt utviklingsløp og en anbefaling for videre arbeid.

Presentasjoner fra workshop

For å sikre innspill til veikartet fra en bredest mulig gruppe, ble forvaltningsaktører og kunnskapsmiljøer invitert til en felles workshop 24. oktober hos Norsk Romsenter. Der fikk de presentert bakgrunnen for veikartet, og diskutert innholdet. Se agenda og presentasjoner i PDF nedenfor. Ønsker dere å se hele møtet, finnes en video her.

Program for workshop 24. oktober

Tid Hva Hvem
10:00-10:10 Velkommen Petter Evju Skanke,
Norsk Romsenter
10:10-10:30 Anthropogenic Greenhouse Gas Monitoring with the Copernicus CO2 Monitoring (CO2M) Mission Yasjka Meijer,
ESA
10:30-10:50 Monitoring of anthropogenic CO2 emissions in Copernicus:
current status of and outlook for the CAMS CO2MVS capacity
Richard Engelen,
ECMWF
10:50-11:30 Presentasjon av CO2M-veikart prosjektet, dets bakgrunn og målsetting – Muligheter og begrensninger med CO2M over Norge Arve Kylling,
NILU
Hva er CO2MVS og hvorfor er dette relevant for Norge Glen Peters,
CICERO
11:30-12:30 Lunsj
12:30-12:45 Gruppearbeid og spørreundersøkelse Leonor Tarrasón,
NILU
12:45-15:00 Diskusjon om Norges veikart til CO2M

  • Hvilke eksisterende aktiviteter kan forbedres med tilgang til
    CO2M data og tjenester? ​
  • Hvilke nye aktiviteter og funksjoner vil kunne muliggjøres
    med tilgang til CO2M data og tjenester? ​
  • Hva er viktigst for Norge og de norske miljøene å prioritere for å kunne best benytte oss av CO2M data og tjenester? ​
  • Hva bør et veikart inneholde?
15:00-15:30 Veikartet videre Arve Kylling,
NILU