Gå til innhold

Fukushima største kjernekraftulykke siden Tsjernobyl

Foto: VOA_Herman

Ny studie viser at utslippet av radioaktivt materiale fra Fukushima startet tidligere, varte lengre og at utslippet var større enn antatt.

En internasjonal forskningsgruppe ledet av Dr. Andreas Stohl ved NILU har fremskaffet ny informasjon om mengden radioaktivt materiale som ble frigjort til atmosfæren under Fukushima-ulykken. Kjernekraftverket Fukushima Daiichi ble skadet av jordskjelvet og tsunamien i Japan i mars 2011. – Dette er den største kjernekraftulykken siden Tjernobyl for 25 år siden, sier Stohl.

Studien viser at Fukushima-ulykken slapp ut langt mer radioaktivitet enn hva japanske myndigheter har hevdet. Studien viser også at bassengene som brukes til å lagre radioaktivt avfall bidro vesentlig til utslippene av Cesium 137 som er svært helsefarlig, både for sine fysiske egenskaper og for den lange halveringstiden på 30 år. – Det er ingen tvil om at Fukushima-ulykken er den største siden Tjernobyl, i hvert fall for isotopene Xenon-133 og Cesium 137, bekrefter Stohl.

Arbeidet er basert på anvendelse av observasjoner fra en rekke målestasjoner globalt, en atmosfærisk spredningsmodell, informasjon om utslippets karakteristikk, forløpet av hendelsen og annen tilgjengelig informasjon.

– Våre beregninger er basert på rundt 1000 målinger i Japan, USA og Europa. Studien er den mest omfattende så langt, sier Stohl.

Utslippet startet tidlig

Beregningene for Cesium-137 viser at utslippet både startet og sluttet tidligere enn antatt. Den frigjorte mengden Cesium-137 var 36 PBq, som tilsvarer 42 % av utslippet fra Tjernobyl. Fukushima-utslippet er dermed det nest største noen gang. 19 % av mengden cesium ble avsatt på japanske landområder, mens omlag 80 % ble avsatt til hav.

Resultatene viser videre at for edelgassen Xenon-133 kan utslippet ha vært i størrelsesorden 16700 Peta-Becquerel (1 Becquerel er definert som henfall av et atom per sekund, og 1 Peta-Becquerel tilsvarer 1015 Bq). Dette er det største sivile utslippet noen gang, og er 2,5 ganger høyere enn utslippet fra Tjernobyl i 1986. Resultatene viser at utslippet trolig startet allerede 11. mars kl 0600 UTC, dvs rett etter jordskjelvet fant sted. Xenon-133 tas i liten grad opp i kroppen, og helseeffektene er dermed av mindre bekymring. Resultatene er imidlertid viktige for å forstå hva som skjedde under ulykken.

Tatt av vinden

Forskningsgruppen fant ut at vinden tok med seg det meste av det radioaktive utslippet ut over Stillehavet. Deler av Japan ble riktignok utsatt for den radioaktive skyen, men fordi det ikke regnet mens konsentrasjon i luften var høyest, ble Tokyo forskånet for nedfall av store mengder Cesium-137. I perioden fram til 20. april fikk Japan 19 % av det totale nedfallet av Cesium-137. 2 % av det totale nedfallet (0.7 TBq) kom i andre land enn Japan, særlig på den nordlige halvkule, og resten ble spredd over havet.

Studien er utført av forskere fra NILU – Norsk institutt for luftforskning (Kjeller), University of Natural Resources and Life Sciences (Wien), Austrian Central Institute for Meteorology and Geodynamics (Wien), Technical University of Catalonia (Barcelona) og Goddard Earth Sciences and Technology and Research (Columbia, USA).

Se animasjon som viser utslipp av Cesium-137 fra Fukushima her: http://zardoz.nilu.no/~sabine/FUKU/FUKU_3d.gif

Den omtalte studien er tilgjengelig på følgende nettadresse: http://www.atmos-chem-phys-discuss.net/11/28319/2011/acpd-11-28319-2011.html

Se også reportasje i www.nature.comFallout forensics hike radiation toll 

For nærmere informasjon vennligst kontakt: Dr. Andreas Stohl, NILU, E-Mail ast@nilu.no, Tel. +47 6389 8035 evt.
Anne Nyeggen, kommunikasjonssjef NILU, epost any@nilu.no mob.: 90776232