Gå til innhold
Zeppelinobservatoriet
Foto: Markus Fiebig, NILU

Ny rekord i 2012 for nivået av alle de viktigste drivhusgassene i atmosfæren

Konsentrasjon av klimagasser i atmos­færen oppnår ny rekord ifølge WMO. Vi ser samme utvikling i NILUs målinger på Svalbard sier Cathrine Lund Myhre (NILU).

Cathrine Lund Myhre
Seniorforsker Cathrine Lund myhre, NILU. Foto: Ingar Næss

“Greenhouse gas concentrations in atmosphere reach new record” (Konsentrasjon av klimagasser i atmosfæren oppnår ny rekord) var tittelen på en pressemelding som nylig ble publisert av verdens meteorologiorganisasjon (WMO). I følge WMO fortsetter verdiene å øke i en akselererende trend etter at de var rekordhøye i 2012, og dette påvirker klimaendringene.

– Det var en interessant og viktig pressemelding fra WMO, sier seniorforsker Cathrine Lund Myhre (NILU).  – Det bekrefter den utviklingen vi ser i våre målinger på Zeppelino­bservatoriet på Svalbard. – Vi jobber nå med vår siste gjennomgang av alle observasjoner for 2012, og rapportering til Miljødirektoratet som finansierer denne aktiviteten. Våre tall er ikke klare enda, men basert på foreløpige tall ser det ut til at vi har rekordnivåer på Zeppelin for flere av de samme komponentene.

Det er ikke overraskende at CO2 har ny rekord. CO2 er i jevn vekst og det er ingen tegn til utflating, snarere kanskje det motsatte. Når det gjelder metan er det ofte knyttet mer spenning til utviklingen av denne komponenten siden det her er store naturlige kilder som varierer mye fra år til år. Av naturlige kilder er det særlig våtmarker som spiller inn, selv om menneskeskapte utslipp er de viktigste. Mange av de naturlige kildene er også knyttet til endringer i nedbør, tørke og andre komponenter i atmosfæren som henger nøye sammen med klimaendringer.

– For metan har vi sett en økning de siste 5-6 årene etter en lengre periode med stabilt nivå, forklarer Lund Myhre. Økningen WMO rapporterte fra 2011 til 2012 er på 6 ppb (parts per billion), noe som er høyere enn de foregående årene. Man har ikke fullt ut forstått økningen i metan de siste årene, og derfor har vi nylig startet et nytt stort forskningsprosjekt på NILU ”MOCAMethane Emissions from the Arctic OCean to the Atmosphere: Present and Future Climate Effects”, som særlig fokuserer på å forstå bidrag fra Arktiske havområder på de observerte nivåene av metan i atmosfæren.