Gå til innhold

Net4Cities: Et nettverk for sunnere byer

Trafikk
Illustrasjonsfoto: Christine F. Solbakken, NILU

Transportsektoren bidrar stort til skade på miljøet. I tillegg til å være en hovedkilde til luft- og støyforurensning, påvirker sektoren både økosystemer og menneskers helse negativt. Et nytt forskningsprosjekt, Net4Cities, skal overvåke og generere data som gjør det enklere å vurdere relaterte helseeffekter.

For å overvåke luft- og støyforurensning og generere data som kan hjelpe til med å vurdere helseeffektene av det, skal det nye forskningsprosjektet «Net4Cities» utvikle forskningsinfrastrukturer i elleve europeiske byer i ti land. Denne forskningen og infrastrukturen vil støtte arbeidet med å implementere handlingsplanen for null forurensning som en del av den europeiske grønne avtalen (European Green Deal). Prosjektet koordineres av det tyske Research Institute for Sustainability (RIFS) i Potsdam.

Helseskadelige trafikkstøynivåer

Luftforurensning fra transport har generelt gått ned de siste tiårene på grunn av forbedrede drivstoff- og kjøretøyutslippsstandarder. Likevel er transport fortsatt en betydelig kilde til dårlig luftkvalitet i byer. Faktisk er transportsektoren den eneste sektoren der utslippene av ammoniakk og klimagasser har fortsatt å øke de siste tre tiårene. I tillegg er miljøstøy, og da særlig veitrafikkstøy, et stort miljøproblem i Europa. Minst 20 % av den europeiske befolkningen bor i områder der trafikkstøynivået regnes som helseskadelig.

De negative konsekvensene knyttet til transportsektoren er spesielt høye i tettbefolkede byområder. For å løse dette vil Net4Cities-prosjektet utvikle sanntidskart som visualiserer og integrerer luft- og støyforurensningsdata. Kartene baserer seg på data fra mer enn 30 målestasjoner i elleve europeiske byer: Antwerpen, Barcelona, Berlin, Düsseldorf, Heraklion, Limassol, Oslo, Rotterdam, Southampton, Tbilisi og Zürich.

Kart over partnerbyene i Net4Cities
Kart over partnerbyene i Net4Cities

Vil gi både innbyggere og politikere relevant informasjon

Mange av forurensningene som Net4Cities måler, blant dem ultrafint svevestøv, ammoniakk og ozonforløpere, blir ikke tilstrekkelig overvåket i dag. De er derfor et særlig fokus i prosjektet. Net4Cities vil også inkludere resultatene fra tidligere og pågående europeiske og internasjonale analyser. Prosjektet tar sikte på å støtte evidensbasert utvikling av politikk og retningslinjer ved å generere relevante data som også kan brukes til å forbedre utslippsoversiktene.

RIFS-forskerteamet, ledet av Erika von Schneidemesser, vil gi innbyggerne et verktøy de kan bruke til å både øke sin kunnskap om luftforurensning – og støtte dem i å ta avgjørelser som minsker hvor mye forurensning de eksponeres for. Beslutningstakere og andre interessenter vil være involvert i Net4Cities fra begynnelsen. Planen er å bruke samskapende og politiske støtteprosesser på tvers av prosjektet for å sikre at alle målgrupper blir involvert i så stor grad som mulig.

Resultatene fra Net4Cities kan brukes i andre europeiske byer

Net4Cities skal bidra til EUs handlingsplan for nullforurensning ved å utvikle metoder og infrastrukturer som er lett skalerbare og som kan distribueres over hele Europa fra lokalt til regionalt nivå. Prosjektet ønsker å støtte utviklingen av retningslinjer som letter standardiseringen av overvåkningsteknologi og utformingen av overvåkningsnettverk for å møte støy- og luftforurensningsutfordringene i dag og i fremtiden.

Net4Cities vil jobbe for å nå sine mål på tvers av fem tiltak:

  • Net4Cities vil samarbeide med politikere og beslutningstakere, beboerforeninger og andre interesserte organisasjoner for å utvikle evidensbaserte, skreddersydde politiske retningslinjer og effektive planer som reduserer luft- og støyforurensning.
  • Levere neste generasjons avanserte overvåkningsnettverk for transportrelatert støy- og luftforurensning (eksos og ikke-eksos). Nettverket skal kunne gi informasjon i sanntid for å støtte beslutningstaking, benyttes i helserelaterte studier og som politisk informasjonsgrunnlag.
  • Generere data om (nye) forurensninger og støy i byer med ulik geografisk og klimatisk beliggenhet og med ulik kjøretøysammensetning for å støtte kildefordeling, modelleringsapplikasjoner og forbedring av utslippsoversiktene.
  • Konsolidere informasjon fra analyser i databaser på by- og nasjonalt nivå for å vurdere trafikkutslipp og støtte arbeidet med å overholde grenseverdier og redusere negative helseeffekter.
  • Etablere Net4Cities Studio, herunder veiledning om analyse av nye forurensninger for å møte fremtidige utfordringer på en hensiktsmessig måte.