Gå til innhold

Dr. Maria Dusinska tildelt slovakisk orden

Foto: Presidentens pressetjeneste

Første januar 2024 overrakte den slovakiske presidenten Zuzana Čaputová Ľudovít Štúr-ordenen av 2. klasse til NILUs Dr. Maria Dusinska.

Dr. Dusinska fikk prisen for sin innsats med å utvikle forskning og teknologi, spesielt innenfor fagfeltene genotoksisitet og mutagenisitet, samt for å spre Slovakias gode navn i utlandet.

“Forskning er en belønning i seg selv”

Dr. Maria Dusinska (t.h.) sammen med den slovakiske presidenten Zuzana Čaputová. Foto: Katarina Dusinska

Maria Dusinska er seniorforsker ved NILU. Hun forteller at hun ble veldig overrasket da hun fikk telefonen fra den slovakiske presidentens kontor, med beskjeden om at hun skulle få prisen.

– Jeg har alltid sett på gleden og moroa jeg får fra forskningen som en belønning i seg selv, så jeg hadde ikke forventet dette, sier hun. – Det er mange flere slovakiske forskere som fortjener prisen mer; Jeg er imidlertid dypt beæret over å få være del av denne gruppen eksepsjonelle mennesker.

Dr. Dusinska understreker også at denne prisen er et resultat av stor støtte fra NILU, fra avdelingen og spesielt fra teamet på Helseeffektlaboratoriet.

– Jeg har alltid vært heldig nok til å ha et flott, entusiastisk team og flinke unge mennesker rundt meg. Jeg hadde ikke fått denne prisen uten deres harde arbeid og støtte. I forskning er det aldri én person som fortjener anerkjennelse. Det er alltid teamarbeid, og derfor bør det også være en lagpris.

Ľudovít Štúr-ordenen

Alena Bartonova, forskningsdirektør og EU-koordinator, forklarer at Ľudovít Štúr-ordenene er de høyeste utmerkelsene en slovakisk statsborger kan få. Den har blitt delt ut siden 1994. I år var det totalt 34 prismottakere, av dem fikk 16 Ľudovít Štúr-ordenen: Fem prisvinnere mottok Ľudovít Štúr-ordenen av 1. klasse, åtte mottok Ľudovít Štúr-ordenen av 2. klasse og tre fikk ordenen av 3. klasse.

Maria Dusinska var en av bare to forskere som ble hedret; den andre forskeren var Dr. Maria Bielikova. Hun er svært godt kjent for sitt arbeid med kunstig intelligens og fikk ordenen for sin innsats innen forskning, teknologi og utdanning.

Ľudovít Štúr-ordenen av 2. klasse. Foto: Maria Dusinska

– Vi er alle ekstremt stolte av Maria, sier forskningsdirektør Pernilla Bohlin-Nizzetto ved NILUs avdeling for miljøkjemi og helseeffekter. – Hennes ekstraordinære prestasjoner er resultater av hardt arbeid og innsats over mange år. Denne ordenen er en velfortjent anerkjennelse av Marias vitenskapelige engasjement, og et vitnesbyrd om den utholdenheten, visjonen og kreativiteten som har kjennetegnet hele hennes vitenskapelige karriere.

Briljant, entusiastisk og omsorgsfull

Seniorforsker Maria Dusinska kom til NILU i 2006. Hun grunnla like etter NILUs GLP-sertifiserte Helseeffektlaboratorium, der hun var forskningsdirektør frem til hun gikk av med deltidspensjon i fjor.

Mangeårig kollega og seksjonsleder for Helseeffektlaboratoriet, Dr. Elise Rundén Pran, sier at denne prisen er meget velfortjent og en stor prestasjon for hele forskergruppen.

– Jeg snakker for hele gruppen når jeg sier at vi er veldig stolte av Maria. Vi er også svært takknemlige for å jobbe med og lære av henne. Hun er ikke bare en dyktig forsker, men også en veldig omsorgsfull, entusiastisk, dedikert og motiverende kollega. Hun elsker virkelig å dele sin kunnskap og strålende idéer med forskerne hun møter på sin vei. Maria er virkelig en briljant forsker, med en unik evne til å bli venner med alle – fra bussjåfører til internasjonalt anerkjente forskere.

Våre varmeste gratulasjoner til Maria, fra alle kollegaene på NILU!

Maria Dusinska (lengst til venstre) sammen med teamet på Helseeffektlaboratoriet. Foto: Privat.